Acasă Cultura Cărțile zilei: Domnița Valahă și Indicele drept peniță, scrise de prof. univ.dr....

Cărțile zilei: Domnița Valahă și Indicele drept peniță, scrise de prof. univ.dr. Viorica Bălteanu

DISTRIBUIȚI

Romanul Domnița Valahă, scris de prof. univ. dr. Viorica Bălteanu, din Timișoara, și Indicele drept peniță sunt cărțile zilei, miercuri 2 februarie 2022.

”În romanul Domnița Valahă, scriitoarea Viorica Bălteanu analizează cu o precizie chirurgicală și cu răbdare destinul Elenei Ghica, exemplar destin tragic. Nu-i caută slăbiciunile eroinei, ci o prinde sub lentila sa fotografică la fel ca pe o ființă vie foarte lucidă care preferă să înfrunte cu temeritatea talazurile vieții, deloc lesne de străbătut cu puterile unei femei, într-un univers croit după chipul bărbaților”, scrie Nina Ceranu.

Despre Indicele drept peniță, scriitorul Paul Eugen Banciu scrie pe ultima pagină a cărții:

”Puțini își mai amintesc de figura boemă a plasticianului Gheorghe Văleanu…. Puțini erau aceia care știau atunci, cum azi nu mai știe aproape nimeni, că Jo Văleanu era o relicvă a romantismului de secol al XIX lea, deopotrivă poet, iubitor de muzică clasică, descoperitor tardiv al post-impresionismului, cunoscător al filosofiei în temeiurile ei greco-germane, un pălit Kant care nu a părăsit o viață Konisberg-ul, iubitor de taclale la un pahar de vin cu prietenii.

O umbră azi în amintirea câtorva cum vom fi cu toții, dintr-o epocă dură față de care nu a greșit decât unul care s-a născut decalat cu un secol. Salut, Jo, și continuă-ți dansul zborului de porumbei din Piața Libertății, imageriile goticului flamboyant, în pacea pe care ț-ai dorit-o întotdeauna pentru a lăsa în urmă semnul unei trecerii”.

Elio Satti mai scrie în prefața volumului:

”Viorica Bălteanu nu trădează spiritul de familie: e parte dintr-un proces de relații domestice, în care a evoluat o personalitate poliedrică, aceea a unchiului său, Gheorghe Văleanu, valoros plastician”.

 

Comentarii

comentarii