Acasă Cultura Casa cu păuni şi bufniţe sau cafeneaua care avea cea mai mare...

Casa cu păuni şi bufniţe sau cafeneaua care avea cea mai mare atracţie pentru artiştii şi literaţii Timişoarei

DISTRIBUIȚI

cafe casa cu pauni si bufniteAtmosfera orașului este creată dintotdeauna de clădirile vechi, străzile înguste și oamenii care se plimbă prin centrul orașului sau citesc în timp ce savurează o băutură caldă, în locul lor preferat. În secolul XIX, un astfel de loc era „Café Spieluhr”.

Clădirea a fost construită în 1758 și începând din 1828 aceasta a fost preluată de Ioan Stainovici. La parterul edificiului a fost înființat restaurantul „Le Palatin”, iar la etaj locuia familia proprietarului. După reconstrucție, clădirea a preluat stilul care predomina în Timișoara secolul XIX, cel neobaroc.
Ambianța, vinul de producție proprie și mâncarea gustoasă făceau oamenii să se adune la restaurant pentru a discuta despre viața orașului și noile curente în artă, literatură, muzică, ca mai târziu să-și creeze aici propriul spațiu în perioada interbelică, loc ce purta numele de „Cafe Spieluhr.” În cea mai mare parte a timpului, aici se adunau oameni de artă și intelectali care ori lucrau în zonă, ori avea birouri și ateliere pe străzile din apropiere –explică timisoara.info. În același edificiu, unde mai ieri luau cina marii maeștri, până în 2012 și-a primit vizitatorii Muzeul Memorialul Revoluției, iar pe perioada cât a activat muzeul, a fost amenajată o capelă interconfesională ce-l reprezenta pe Sf. Gherhard și pe Sf. Ioan de la Partoș, a celui din urmă nume îl poartă și astăzi Catedrala Ortodoxă.

Comentarii

comentarii