Acasă Actualitate Casa Muhle va trebui readusă la starea iniţială – proprietarii sunt obligaţi...

Casa Muhle va trebui readusă la starea iniţială – proprietarii sunt obligaţi de instanţă să facă acest lucru!

427
DISTRIBUIȚI

penelisti casa mihai viteazu demolata 1

A fost admisă acţiunea în instanţă prin care proprietarul casei Mühle va fi obligat să readucă imobilul la starea iniţială anterioară “mutilării” din luna mai 2012.

“În urma inspecţiilor ulterioare demolării parţiale a casei din luna mai 2012, lucrările au fost oprite de către autorităţile competente, iar proprietarului imobilului – domnul Ionel Stancu – i s-a pus în vedere să ia anumite măsuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Societatea civilă a luat atitudine, participând la mai multe proteste chiar în faţa casei Mühle şi strângând semnături pentru a solicita exproprierea imobilului autorităţilor locale. Ca urmare, Primăria Municipiului Timişoara a acţionat în instanţă proprietarul cu scopul de a-l obliga să readucă imobilul la starea iniţială, anterioară demolării şi celorlalte acţiuni întreprinse fără respectarea autorizaţiei de construire obţinute”, transmite Liga Bănăţeană. Liga Bănăţeană, prin intermediul partenerilor de la Pro.Do.Mo (Asociaţia pentru protecţia şi documentarea monumentelor şi patrimoniului din România) s-a alăturat primăriei în acest demers.

“Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului”

“Deşi proprietarul s-a opus cererii noastre de intervenţie, instanţa a admis-o, motiv pentru care am putut să aducem o contribuţie activă şi importantă în această luptă împotriva proprietarilor care mutilează monumente istorice. Deşi nu avem încă la dispoziţie toate detaliile admiterii cererii, sperăm că instanţa în înţelepciunea ei, a admis propunerea noastră de a impune un calendar – cât mai strict, dar realist – proprietarului în îndeplinirea obligaţiei sale de a readuce imobilul la starea iniţială. în caz contrar, Primăria Timişoara va avea dreptul să execute lucrările pe cheltuiala proprietarului. Considerăm că acesta ar putea fi un moment important pe drumul către normalizarea situaţiei monumentelor din Timişoara”, transmit cei de la Liga Bănăţeană.

“Pentru Casa Mühle mai e de parcurs un drum lung până să o revedem aşa cum ne dorim”

“Pe lângă succesul din instanţă trebuie remarcate implicarea şi efortul comun al autorităţilor, al altor organizaţii şi al societăţii civile care au demonstrat că pot
face front comun în apărarea unor principii care ar putea sta la baza unei normalităţi mai bune. Acesta este doar un pas – sperăm ferm – care nu trebuie să ne împingă către un optimism exagerat. Pentru Casa Mühle mai e de parcurs un drum lung până să o revedem aşa cum ne dorim. E un pas important, dar reprezintă doar o luptă. Pentru a-l fructifica trebuie să ne asigurăm că va fi pus şi în practică în mod corespunzător”, spun cei de la Liga Bănăţeană. Cei din Liga Bănăţeană transmit şi că eventuala achiziţie în condiţii corecte de către Primărie a Casei Mühle ar putea reprezenta un traseu mult mai scurt înspre o restaurare corespunzătoare. Conform specialiştilor consultaţi de către instanţă, încă nu este prea târziu pentru casa Mühle, cea atât de dragă nouă timişorenilor.

 

Comentarii

comentarii