Acasă Actualitate Case finanţate de Departamentul Rhône

Case finanţate de Departamentul Rhône

403
DISTRIBUIȚI

Pentru tinerii proveniţi din Complexul de Servicii Specializate pentru Copilul cu Dizabilităţi Recaş

O echipă formată din Adam Crăciunescu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Rodica Negrea – director general şi Aurelia Anciu – director general adjunct la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, a revenit de la un schimb de experienţă  efectuat în Franţa, în Departamentul Rhône. Acest schimb de experienţă vine ca urmare a protocolului de colaborare semnat în iulie 2009, între Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul General Rhône. Colaborarea a început cu ani în urmă, prin programe destinate sprijinirii copiilor din centrul de plasament din Recaş; acum, când aceşti copii au crescut şi au devenit adolescenţi, parteneriatul a căpătat o nouă valenţă, partenerii francezi oferind, în principal, sprijinul financiar necesar construirii a două locuinţe protejate pentru tinerii dezinstituţionalizaţi. Cu ocazia recentei vizite în Departamentul Rhône, reprezentanţii judeţului Timiş s-au întâlnit cu omologii lor din protecţia copilului, au vizitat centre de profil şi au observat modul de organizare şi funcţionare a sistemului de protecţie a copilului în Departamentul Rhône, identificând similitudini între cele două sisteme şi, cel mai important, punând bazele unor noi proiecte de colaborare.

Tabără la Lyon

Noile proiecte de colaborare vizează mai multe aspecte. Dintre aceste proiecte face parte şi organizarea unei tabere cu durata de 10 zile, la Lyon, în prima jumătate a lunii iulie. Beneficiari vor fi mai mulţi copii instituţionalizaţi din judeţul Timiş, care vor avea astfel ocazia să se întâlnească cu prietenii pe care şi i-au făcut anul trecut, când, un grup de copii din centre de plasament franceze a vizitat centrele timişene. De asemenea, s-a discutat şi despre construirea, cu sprijinul financiar al Departamentului Rhône, a două locuinţe protejate pentru 16 tineri, care vor părăsi sistemul de protecţie a copilului. Acest complex social se va dezvolta la Lugoj, piatra de temelie fiind pusă în iulie 2009. S-au purtat discuţii şi pe marginea implicării tinerilor români şi francezi în amenajarea acestor locuinţe protejate. Practic, viitorii locatari ai celor două case, împreună cu tineri asemeni lor din Franţa, vor munci în echipă şi vor ajuta la finisajele interioarelor şi la amenajarea spaţiului verde şi a grădinii. În cursul acestui an va avea loc un schimb de experienţă între specialiştii din protecţia copilului. Două echipe din cadrul DGSAPC Timiş vor efectua câte un stagiu de perfecţionare în Franţa, cele două teme prestabilite fiind asistenţa socială stradală şi inserţia socială a tinerilor.
Va fi demarat un program pentru atenuarea tulburărilor de comportament la copiii din sistemul de protecţie al copilului din cele două ţări. S-au purtat discuţii referitoare la termenul de realizare a construcţiilor protejate de la Lugoj, urmând ca delegaţia franceză să participe, în luna septembrie a acestui an, la inaugurarea oficială a acestora. „Cele două case protejate sunt finanţate de Departamentul Rhône, care a virat deja o primă tranşă de 106. 000 de euro, fiecare urmând să găzduiască pe o perioadă de 3 ani un număr de 8 tineri proveniţi din Complexul de Servicii Specializate pentru Copilul cu Dizabilităţi Recaş”, a spus vicepreşedintele CJ Timiş, Adam Crăciunescu.

Comentarii

comentarii