Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, care a stat închisă aproape două decenii pentru renovare, și-a deschis porțile, în anul Capitalei Europene a Culturii. Asta se datorează eforturilor organizatorilor Bienalei Art Encounters, care a început, vineri, 19 mai. Ca de fiecare dată, Art Encounters are darul să redeschidă spații: de exemplu, acum cinci ani au dat publicului ruina de la Cazarma U. Acum însă cel mai așteptat moment a fost deschiderea Castelului Huniazilor, care a stat închis aproape 20 de ani.
“Cu siguranță, Castelul Huniade e cel mai așteptat spațiu din acest an. Așa cum am obișnuit, Bienala Art Encounters încearcă să găsească pe cât posibil spații care nu au mai fost folosite pentru artă de foarte mult timp sau în care publicul nu a a intrat foarte mulți ani. Este și cazul Castelul Huniade al Muzeului Național al Banatului. Ne-am bucurat că măcar o părticică din el a putut să devină gazda lucrărilor de artă. Sunt foarte mulți artiști care au creat lucrări special pentru acest spațiu”, a spus președintele Art Encounters, Diana Marincu.
Deocamdată vorbim despre deschiderea Sălii de Marmură de la parterul Castelului Huniade, care găzduiește una din expozițiile importante din cadrul Bienalei. Au venit cu lucrări artiști din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria și India. Intitulată „Rinocerul meu nu este un mit, Bienala este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni. Ca atare, la Castel există și două lucrări în care se folosește Inteligența Artificială, făcute de grupul Cruslucid din Berlin și de Kararina Petrovici din Serbia.
Conform celor de la Consiliul Județean Timiș, care administrează Castelul Huniade, anul acesta va fi dat în folosință și partea de nord-vest, de la parter, pentru programele Timișoara 2023. Pentru redeschiderea completă a castelului, ar fi nevoi de aproximativ 40 de milioane de euro, jumătate din fonduri fiind deja obținute prin diferite finanțări.