Acasă Economic Cât costă să ai biroul într-o vilă

Cât costă să ai biroul într-o vilă

DISTRIBUIȚI

birou vila

Pentru firmele aflate în căutarea unui sediu, în special IMM-uri şi companii cu profil antreprenorial, vilele pot reprezenta adesea o alternativă mai accesibilă decât clădirile office dedicate, cu condiţia de a satisface nevoile de suprafaţă, de creştere a companiei şi de dotări.

Potrivit unei analize realizate de SpatiiComerciale.ro, proiect dedicat segmentului online, lansat la începutul anului de Imobiliare.ro, chiria lunară solicitată pentru spaţiile de birouri amplasate în vile variază între un prag minim ce poate coborî sub 5 euro pe metru pătrat şi unul maxim de 21,5 euro pe metru pătrat, diferenţa fiind dată de amplasament, suprafaţă şi dotările clădirii. Cele mai mici preţuri pot fi găsite în Braşov, iar cele mai mari, în Capitală. În ciuda faptului că, în mod firesc, Bucureştiul deţine recordul celor mai mari tarife de închiriere, în zonele periferice sau semicentrale ale oraşului pot fi găsite totuşi şi oferte mai accesibile, comparabile cu cele din alte mari oraşe ale ţării.

Timişoara

În oraşul din vestul ţării, chiriile solicitate de proprietarii spaţiilor de birouri amplasate în vile pornesc de la 2,5 euro pe metru pătrat pe lună. Pentru această sumă poate fi închiriată o casă cu o suprafaţă utilă de 220 de metri pătraţi, situată în zona Cetăţii, precum şi o suprafaţă de 320 de metri pătraţi într-o vilă din zona Mircea cel Bătrân. Pe de altă parte, în centrul oraşului (zona Piaţa Unirii) un spaţiu de 115 metri pătraţi, amenajat în stil baroc, ajunge la 12,2 euro pe metru pătrat pe lună, comparabil cu preţul solicitat într-o clădire de birouri. Un preţ apropiat – 12 euro pe metru pătrat – este cerut pentru o suprafaţă de 141 de metri pătraţi, amplasată tot într-o vilă veche, din zona centrală; aceasta se închiriază însă nemobilată.

Bucureşti

În Capitală, cele mai mici chirii practicate de proprietarii de vile cu destinaţie de birouri se situează în jurul valorii de 4 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Alba Iulia, pe de altă parte, o suprafaţă de 140 de metri pătraţi, ce ocupă etajul întâi al unei vile, este scoasă la închiriere pentru 3,9 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Rahova, proprietarul unei vile cere 4 euro pe metru pătrat pe lună, pentru o suprafaţă de 150 sau una de 300 de metri pătraţi. La polul opus, cele mai mari tarife, practicate în zona de nord a Capitalei, gravitează în jurul valorii de 20 de euro pe metru pătrat. Astfel, în zona Kiseleff-Arcul de Triumf, o vilă de 350 de metri pătraţi, construită în anul 2007, este scoasă la închiriere pentru 21,43 euro pe metru pătrat pe lună. În zona Aviaţiei, cu 18,06 euro pe metru pătrat pe lună pot fi închiriate spaţii cuprinse între 360 şi 600 de metri pătraţi într-o vilă cu demisol, parter, două etaje şi mansardă. Într-o vilă de patrimoniu (construită în anul 1934) din zona Dacia-Grădina Icoanei, o suprafaţă de 270 de metri pătraţi are un preţ cerut de 16,67 de euro pe metru pătrat pe lună.

Braşov

Şi în oraşul de la poalele Tâmpei, chiriile minime pentru vilele cu destinaţie office se situează sub 3 euro pe metru pătrat pe lună. Spre exemplu, un spaţiu de 140 de metri pătraţi, din zona Blumana, poate fi ocupat în schimbul sumei de 2,3 euro pe metru pătrat pe lună. În cartierul Bartolomeu însă, o suprafaţă de 130 de metri pătraţi situată la mansarda unei vile are un preţ cerut de 3 euro pe metru pătrat pe lună. În Centrul Istoric al Braşovului, un spaţiu de 145 de metri pătraţi situat la primul etaj al unei vile cu trei nivele (2E+M) poate fi închiriat cu 10 euro pe metru pătrat pe lună. Totodată, un apartament de 220 de metri pătraţi, situat într-o vilă din zona centrală, are un preţ cerut de 8,18 euro pe metru pătrat pe lună.

Cluj-Napoca

În afară de Bucureşti, capitala Transilvaniei este oraşul cu cele mai mari chirii practicate pe segmentul vilelor de birouri. La pragul inferior al preţurilor, în zona semicentrală a oraşului, proprietarul unui spaţiu de 280 de metri pătraţi solicită 4,3 euro pe metru pătrat pe lună. La pragul superior al preţurilor, în zona Gheorgheni, un spaţiu de dimensiuni reduse – 35 de metri pătraţi – poate fi închiriat cu 12,86 de euro pe metru pătrat pe lună. Pe Bulevardul Eroilor, în zona centrală a Clujului, o suprafaţă de 135 de metri pătraţi ce ocupă primul etaj al unei vile are un preţ cerut de 10 euro pe metru pătrat pe lună.

Constanţa

În oraşul de la malul mării, tarifele minime pentru vilele de birouri se situează în jurul sumei de 3 euro pe metru pătrat pe lună. Cu atât poate fi închiriat, în zona Far, un spaţiu de 120 de metri pătraţi pe lună, de tip open-space, şi tot atât cere şi proprietarul unui spaţiu de 150 de metri pătraţi, din zona ICIL. Pe de altă parte, chiriile maxime, solicitate pentru birourile din zonele bune ale Constanţei, ajung la pragul de 10 euro pe metru pătrat pe lună. O suprafaţă de 60 de metri pătraţi, amplasată într-o vilă din zona Capitol, poate fi închiriată exact pentru această sumă. Acelaşi preţ este solicitat şi de proprietarul unui spaţiu de 207 metri pătraţi într-o vilă situată central, în zona Soleta, cu vedere la mare.

Comentarii

comentarii