Acasă Economic Cât costă să stai cu chirie în centru

Cât costă să stai cu chirie în centru

331
DISTRIBUIȚI

piata-operei2-1Tarifele de închiriere practicate în zonele centrale ale marilor oraşe acoperă o plajă largă de preţuri, răspunzând atât cerinţelor unui chiriaş cu buget restrâns, cât şi ale unuia cu buget ridicat. Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România, prezintă, potrivit anunţurilor listate, câteva exemple de proprietăţi situate la pragul inferior şi la cel superior al preţurilor solicitate pe acest segment, în centrele regionale ale ţării.

În cea dintâi categorie se înscriu apartamente din blocuri vechi (nemobilate sau mobilate modest), iar din cea de-a doua fac parte, de regulă, unităţi locative cu suprafeţe generoase şi amenajate modern, amplasate în blocuri construite recent în centrul marilor oraşe.

Timişoara

În oraşul de pe Bega, o garsonieră de 30 de metri pătraţi, situată în centrul oraşului, poate fi închiriată cu 230 de euro pe lună. Apartamentul este situat chiar lângă Poşta Mare şi este echipat şi mobilat. Un preţ apropiat – 250 de euro pe lună – este cerut şi pentru un apartament cu două camere de 50 de metri pătraţi, tot din centrul oraşului. La polul opus, o unitate locativă bicamerală de 110 metri pătraţi, amplasată în zona Piaţa Sf. Gheorghe, are un preţ cerut de 992 de euro pe lună. Pentru locuinţele cu trei camere, chiriile pornesc de la 350 de euro pe lună; acesta este preţul cerut şi pentru o unitate locativă de 68 de metri pătraţi. Pe de altă parte însă, un apartament de 130 de metri pătraţi, ce dispune de amenajări de lux, poate fi închiriat în centrul oraşului cu 1.000 de euro pe lună. Vorbim, în acest caz, de un amplasament deosebit, chiar în Piaţa Operei.

Bucureşti

În Capitală, preţul cerut pentru o garsonieră situată în zona centrală porneşte de la 180-200 de euro, dar ajunge şi la 450 de euro pe lună. În zona Universitate – Piaţa Rosetti, proprietarul unei locuinţe de 28 de metri pătraţi cere 210 euro pe lună. În zona Romană însă, o unitate locativă de 35 de metri pătraţi, cu amenajări de calitate superioară, are un preţ cerut de 450 de euro pe lună. Pentru două camere, chiriile din centrul Bucureştiului pornesc de la 280-300 de euro pe lună, dar pot ajunge şi până la 2.000 de euro pe lună. În apropiere de parcul Cişmigiu, o locuinţă nemobilată de 56 de metri pătraţi, construită în anul 1965, are un preţ cerut de circa 300 de euro. În zona Romană pe de altă parte, un apartament nou (din 2011), modern, cu o suprafaţă de 105 metri pătraţi, poate fi închiriat cu 2.100 de euro pe lună. Pe segmentul locuinţelor cu trei camere, ofertele pornesc, de regulă, în zonele centrale, de la peste 300 de euro pe lună. Cea mai accesibilă ofertă poate fi găsită în zona Sala Palatului: un apartament cu trei camere de 59 de metri pătraţi, construit în 1965, scos la închiriere pentru 330 de euro pe lună. Cel mai mare preţ – de 3.000 de euro pe lună – este solicitat de proprietarul unei unităţi locative cu o suprafaţă utilă de 140 de metri pătraţi, construit în anul 2012, în apropiere de parcul Cişmigiu.

Braşov

În oraşul de la poalele Tâmpei, o garsonieră de 40 de metri pătraţi situată în centrul oraşului, poate fi închiriată cu 150 de euro pe lună. Preţul cerut pentru o garsonieră amenajată modern, din ansamblul rezidenţial Bellevue Residence, se ridică la 500 de euro, pentru o suprafaţă de 45 de metri pătraţi. În zona Centrului Civic, un apartament vechi cu două camere, de 50 de metri pătraţi, poate fi închiriat cu 200 de euro pe lună. Pe de altă parte, în Centrul Istoric, o locuinţă de 78 de metri pătraţi finalizată în 2011 este scoasă la închiriere pentru 1.200 de euro pe lună. La trei camere, chiriile din centrul Braşovului pornesc de la 250 de euro pe lună; acesta este şi cazul unui apartament 70 de metri pătraţi din Centrul Istoric. O unitate locativă de 96 de metri pătraţi, situată în ansamblul Bellevue Residence, este scoasă la închiriere pentru 1.200 de euro pe lună.

Cluj-Napoca

În capitala Transilvaniei, o garsonieră de 28 de metri pătraţi, situată în centrul oraşului, are un preţ cerut de 150 de euro pe lună. O unitate locativă de 40 de metri pătraţi, amenajată modern, are însă un preţ cerut de 400 de euro pe lună.
Preţurile pentru unităţile cu două camere pornesc de la 250 de euro pe lună; aceasta este şi chiria solicitată pentru un apartament vechi de 50 de metri pătraţi, mobilat şi utilat. La polul opus, pretenţiile proprietarului unui apartament vechi de 70 de metri pătraţi, mobilat şi utilat modern, ajung la 700 de euro pe lună. Pe segmentul locuinţelor tricamerale, cele mai mici chirii se situează la 350 de euro pe lună, cum este şi cazul unui apartament de 68 de metri pătraţi. Pe de altă parte, preţul cerut pentru un apartament de 93 de metri pătraţi, amenajat modern, este de 900 de euro pe lună.

Comentarii

comentarii