Acasă Economic Cât costă să minezi Bitcoin, Ethereum și Dogecoin în România și ce...

Cât costă să minezi Bitcoin, Ethereum și Dogecoin în România și ce profit se poate obține

DISTRIBUIȚI

Așa cum interesul pentru criptomonede variază de la țară la țară, la fel se întâmplă și cu costul pentru obținerea lor. Cum în ultimul an tariful energiei electrice a crescut fulminant în toată lumea, prețul pentru a obține prin minare un Bitcoin diferă cu peste 200.000 de dolari în funcție de țară.

Pentru a extrage un singur bitcoin, este nevoie de aproximativ 1.449 de kilowați oră (kWh) de energie adică aceeași cantitate de energie pe care o consumă o gospodărie americană medie în aproximativ 13 ani. Având în vedere cantitatea mare de energie necesară pentru a extrage Bitcoin, această activitate poate fi o aventură costisitoare. Dar prețurile exacte fluctuează, în funcție de locație și de costul energiei electrice din zonă.

Potrivit experților de la 911 Metallurgist, în România, pentru minarea unui Bitcoin prețul este de circa 18.320 de dolari, cost care ne plasează pe locul 38 în lume și locul 4 în Europa. Profitul pentru minerii aflați pe teritoriul României, ar fi de aproximativ 2.878 de dolari la fiecare Bitcoin minat.

În cazul Ethereum, prețul de minare în România este de 77 de dolari, iar pentru un Dogecoin de doar 10 cenți.

Pentru realizarea clasamentului, compania a folosit prețurile și costurile relative din 23 martie 2022 pentru 198 de state.

În cele 198 de țări incluse în setul de date, costul mediu de extragere a bitcoin a fost de 35.404 de dolari, mai mult decât valoarea bitcoin de 20.863 dolari la 15 iulie 2022. Deși este important de menționat că fluctuația prețurilor la energie și numărul mai mare sau mai mic de mineri din rețeaua bitcoin modifică în mod constant energia necesară și costul final.

Venezuela se află pe primul loc în topul celor mai scumpe țări pentru extragerea de Bitcoin. Mineritul unui singur bitcoin în această țară sud-americană costă 246.530 de dolari, ceea ce înseamnă că procesul este departe de a fi profitabil. Costurile energiei sunt atât de ridicate în această țară încât minerii ar pierde 225.667 dolari pentru un singur bitcoin.

La celălalt capăt al spectrului, cel mai ieftin loc pentru a extrage bitcoin este Kuweit. Costă 1.393 dolari pentru a extrage un singur Bitcoin în Kuweit, ceea ce înseamnă că minerii ar putea obține un profit de 19.469 de dolari. Țara din Orientul Mijlociu are una dintre cele mai ieftine surse de electricitate din lume, un kWh costând în medie doar 3 cenți. Pentru context, costul mediu al unui kWh în America de Nord este de 21 de cenți.

După Kuweit urmează Algeria, cu un cost de circa 4.181 de dolari, cu un profit de 17.221 de dolari și Sudan cu un cost de 4.779 dolari și un profit de 16.623 dolari.

În Europa, cea mai ieftină țară pentru minerit este Kosovo, cu un cost de 10.560 de dolari și un profit de 10.842 de dolari. Urmează Ucraina (cu un cost de 12.744 dolari), Moldova (cu un preț de 16.926 dolari și un profit de 4.476), România și Albania.

Pentru a calcula costul mineritului de Bitcoin, Ethereum și Dogecoin, 911 Metallurgist a folosit date privind costul energiei electrice pe kilowatt-oră de la Banca Mondială, Cable.co.uk și Administrația americană pentru informații energetice. Datele privind numărul de zile și puterea necesară pentru a mina fiecare monedă cu un miner de nivel mediu pentru fiecare criptomonedă au fost preluate de la Coinwarz. Profitabilitatea este calculată folosind valorile cripto în direct de la Live Coin Watch, scrie economica.net.

Comentarii

comentarii