Acasă Actualitate Catedrala Mitropolitană din Timişoara îşi sărbătoreşte primul hram

Catedrala Mitropolitană din Timişoara îşi sărbătoreşte primul hram

DISTRIBUIȚI

De praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Catedrala Mitropolitană din Timişoara îşi sărbătoreşte, luni, hramul principal. Sfânta Liturghie va fi oficiată de către Înaltpreasfinţitul Ioan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi, zilele trecute a avut loc o suită de evenimente cultural-educaţionale la Liceul Teologic Ortodox “Sfântul Antim Ivireanul” din Timişoara şi o conferinţă dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi, la Facultatea de Teologie din Timişoara.

Începând cu 6 octombrie 1946, odată cu sfinţirea Catedralei românilor ortodocşi timişoreni, Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, devin protectorii spirituali ai singurei catedrale chiriarhale din România cu acest hram. După un deceniu de la târnosire, monumentalul lăcaş de cult din capitala Banatului mai primeşte un ocrotitor, pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ale cărui moaşte se găsesc, începând cu anul 1956, în pronaosul catedralei.

Declarată monument de artă pentru frumuseţea şi măreţia ei, Catedrala Mitropolitană din Timişoara este una dintre cele mai reprezentative lăcaşuri ortodoxe din Europa. Construcţia acesteia a început în anul 1936 prin sfinţirea pietrei fundamentale de către episcopul Andrei Magieru al Aradului. În toamna anului 1946, după zece ani, noul lăcaş, împodobit cu cele mai bune şi mai alese opere, aştepta solemnitatea târnosirii şi încredinţării cultului pentru care a fost destinat. A fost aleasă ziua de 6 octombrie 1946 ca zi a marelui praznic al ortodocşilor din Banat.

La această mare procesiune a participat însuşi patriarhul Nicodim Munteanu, Regele Mihai I, alături de întreg episcopatul Mitropoliei Ardealului şi reprezentanţi din toate colţurile pământului românesc. Pictura catedralei a fost realizată de artistul plastic Anastase Demian, în aproximativ şase ani.

 

 

Comentarii

comentarii