Acasă Actualitate Cazul crimei de la Sânandrei: Polițistul care „l-a trimis la culcare” pe...

Cazul crimei de la Sânandrei: Polițistul care „l-a trimis la culcare” pe bărbatul decapitat în 2019 nu a primit nicio sancțiune serioasă

DISTRIBUIȚI

În noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2019, un bărbat din Sânandrei a fost decapitat de un vecin, cu drujba, din cauza unor neînțelegeri mai vechi. La două luni de la acel eveniment, s-a aflat faptul că victima sunase la 112 cu câteva minute înainte, însă nu a fost luată nicio măsură. De abia după al doilea apel a fost trimis un echipaj, însă până au ajuns polițiștii la fața locului era deja prea târziu. Criminalul a fost pedepsit și cu închisoarea și cu plata unor despăgubiri. Au fost făcute cercetări disciplinare și penale pentru neglijență în serviciu pe numele polițistului care a răspuns apelului la 112, însă dosarele au fost clasate în prima parte a anului 2022.

Potrivit informațiilor disponibile în martie 2019, bărbatul ucis a sunat la 112 cu câteva minute înainte de oribila crimă, iar apelul lui a fost redirecţionat către un poliţist. Potrivit unor surse judiciare din cadrul anchetei, bărbatul ar fi anunțat că cineva îi taie ușa de la intrare cu drujba, însă agentul i-ar fi spus victimei să se ducă la somn pentru că sunetul de drujbă se aude, cel mai probabil, de la un vecin care taie lemne. Asta cu toate că evenimentele se petreceau în jurul orei 4.30. După alte câteva minute, bărbatul a sunat din nou. De această dată a fost trimis un echipaj, însă era deja prea târziu. Când au ajuns la fața locului, polițiștii au găsit victima decapitată, iar la scurt timp au dat și de criminalul care se plimba plin de sânge, cu drujba în mână, pe stradă. Potrivit anchetatorilor, cei doi s-ar fi certat de la o mașină pe care victima i-ar fi vândut-o autorului crimei.

În noaptea crimei, împreună cu victima, în casă erau și cei doi băieți ai acestuia, în vârstă de 14, respectiv 18 ani la acel moment. Cu toate că unul dintre ei s-a lovit la picior în timp ce fugea din fața criminalului, au reușit până la urmă să scape amândoi. Între timp, au cerut în instanță și plata unor daune morale și fizice. Astfel, în urma deciziilor instanțelor de judecată, în afara pedepsei cu închisoarea, ucigaşul a fost obligat să achite câte 100.000 de euro despăgubiri soţiei şi fiului cel mare al victimei şi 130.000 de euro fiului cel mic.

În martie 2019 au fost anunțate și măsuri disciplinare pentru polițistul care a răspuns apelului. În primă fază, acesta a fost mutat disciplinar de la 112, dar în același timp au fost deschise și procedurile de cercetări internă și chiar și un dosar de cercetare penală. „În urma comiterii faptei, conducerea IPJ Timiş a declanşat verificări interne, privind activităţile specifice desfăşurate ante şi post eveniment, dar şi cu privire la modul de acţiune al tuturor poliţiştilor, de la momentul semnalării până la finalizarea cercetării la faţa locului. În urma verificărilor, s-a stabilit că, în urma primului apel la 112, nu a fost direcţionat echipaj la faţa locului, de către dispecer. Ulterior, la al doilea apel, după 7 minute, a fost trimis un echipaj, care a constat omorul şi a identificat şi imobilizat autorul faptei. La data de 21 februarie a.c., conducerea IPJ Timiş a declanşat cercetarea prealabilă faţă de poliţist, totodată fiind sesizat şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, cu privire la săvârşirea infractiunii de neglijenţă în serviciu, de către poliţist”, se arăta, la acel moment, într-un comunicat al IPJ Timiş.

Se pare că nu s-a ajuns la nicio concluzie. În mai 2019, IPJ Timiș a suspendat dosarul de cercetare prealabilă disciplinară după ce au fost sesizate organele de cercetare penală. Polițistul a fost cercetat pentru neglijență în serviciu, însă după aproape trei ani, în aprilie 2022, parchetul a clasat dosarul. Ulterior acestei decizii, și poliția a clasat cercetarea internă.

Pe 13 octombrie 2022, reprezentanții IPJ Timiș, au oferit următorul răspuns întrebărilor adresate de Ziua de Vest:

„La data de 21.02.2019, a fost dispusă cercetarea prealabilă disciplinară faţă de poliţistul la care faceţi referire, însă a fost suspendată la data de 13.05.2019, întrucât pentru fapta care a constituit abatere disciplinară s-a dispus sesizarea organelor de urmărire penală. Având în vedere că, până la expirarea termenului de decădere (prevăzut de art. 60 din Legea 360/2022 privind Statutul poliţistului, modificat prin Ordonanţă de Urgenţă nr.36/26.03.2020 la punctul 10 art.II, publicată în Monitorul Oficial nr.268/31.03.2022), nu a fost terminată urmărirea penală cu privire la agentul de poliţie în cauză, cercetarea prealabilă disciplinară a fost clasată.

În dosarul penal cu privire la agentul de poliţie, în care s-au efectuat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu, la data de 18.04.2022, s-a dispus clasarea cauzei, conform art.16 alin.l lit.b) teza 1, Cod Penal”.

Comentarii

comentarii