Acasă Economic CCIAT și CJPC Timiș – împreună pentru protecția consumatorilor. Controlul voluntar, în...

CCIAT și CJPC Timiș – împreună pentru protecția consumatorilor. Controlul voluntar, în premieră pentru operatorii economici

DISTRIBUIȚI

Joi 13 iunie, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș, sub egida Instituției Prefectului Județul Timiș, au organizat seminarul de instruire, privind modul de aplicare a reglementărilor legislative în vigoare în domeniul protecției consumatorului.

Florica Chiriță, președinta CCIAT, a explicat că aceste seminarii organizate de CCIAT pe diferite domenii trezesc un interes foarte mare în rândul antreprenorilor, dar sunt importante și pentru CCIAT.

“Astfel  și noi avem posibilitatea să răspundem firmelor la întrebări pe care noi nu le cunoaștem. Am amânat acest seminar fiindcă am așteptat să vedem ce noutăți mai apar până în această lună.

Protecția produselor alimentare sau nealimentare este foarte importantă pentru întreaga comunitate, fiindcă ține de protecția sănătății populației.

Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Timiș știm cu toții că își face treaba foarte bine în acest domeniu de aceea i-am invitat aici pe comisari ca să aibă o comunicare directă cu antreprenorii. De aceea și acest seminar a avut un succes real”, a spus Chiriță.

Alin Mihai Gubandru, comisar șef, a spus că a fost introdus proiectul de control voluntar pentru operatorii economici.

Acesta este un control la solicitarea operatorului agentului economic fără să se aplice sancțiuni, nici măcar avertisment, ci eventual un plan de măsuri remediere.

“Acest proiect s-a impus de la sine, fiindcă sunt foarte mulți operatori care nici ei nu cunosc situația reală de la ei din unitate, nu mai vorbesc că sunt și mai mulți care nu cunosc legislația, dar asta nu îi absolvă de abaterile de la lege.

Comisariatul de protecția consumatorilor face și consiliere gratuită”, a spus Gubandru.

În primele cinci luni ale anului 2024, comisarii au făcut 1.255 de acțiuni de control care s-au soldat cu 530 de avertismente și 1.110 amenzi în valoare totală de 4.592.000 RON.

Au fost și 90 de opriri temporale sau închideri. Numărul de reclamații pe primele 5 luni au fost de 2.180.

“Avem o scădere de aproape 400 de reclamații în comparație cu 2023 în aceeași perioadă. Din punctul nostru de vedere înseamnă că ne-am făcut datoria foarte bine și sunt mult mai puține abateri. Problema este că Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș are numai 11 comisari.

A fost prezentată legea 363, privind practicile comerciale incorecte, fiindcă pe această lege sunt înregistrate cele mai mari sancțiuni, care pornesc de la 50.000 RON și ajung până la 4% din cifra de afaceri sau 2 milioane €”, a spus Gubandru.

În cadrul eveniment, s-a discutat despre cele mai recente schimbări legislative, ordine, măsuri și regulamente privind protecția consumatorului și despre modul în care mediul de afaceri a asimilat toate aceste schimbări.

S-a discutat despre ce trebuie să se știe pentru a putea respecta reglementările în vigoare, OG 21/92, privind protecția consumatorului, legea 363/2007, privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor, alte ordine specifice.

Mesajul a fost ca protecția consumatorului este esențială pentru asigurarea unei relații corecte între consumatori și operatorii economici, evitând încălcările drepturilor consumatorilor.

Prin intermediul reprezentaților CRPC Regiunea Vest Timis/CJPC Timiș, în urma controalelor efectuate consumatorii sunt asigurați că produsele și serviciile puse pe piață sunt conforme cu standardele de calitate și siguranță.

S-au căutat răspunsuri și la următoarele întrebări:

Câte acțiuni de control au fost derulate de CJPC Timiș în 2023? Dar până acum în 2024? În ce domenii de activitate sunt mai multe probleme? Din ce domeniu s-au primit cele mai multe sesizări? Când se aplică amenzile și care este cuantumul acestora?

Seminarul a gost susținut de comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș: comisar șef Mihai Alin Gubandru, comisar Codreanu Raluca Coredana, comisar Mărgărit Daiana Sivola.

 

 

Comentarii

comentarii