Acasă Actualitate Ce este constatarea amiabilă de accident?

Ce este constatarea amiabilă de accident?

DISTRIBUIȚI

Constatarea amiabilă de accident permite părților implicate în accident să completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstanțele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate, precum și ale propriilor asigurători.
Completarea acestui formular nu reprezintă o recunoaștere a responsabilității în producerea evenimentului, ci un cumul de elemente și fapte care vor ajuta în soluționarea dosarelor de daună. Partea de responsabilitate ce revine fiecărui conducător auto va fi stabilită de către asigurători, în funcție de informațiile completate în formular de către ambii conducători auto.
De când se aplică?
Potrivit Ordinului CSA nr.21/2008, procedura de Constatare amiabilă de accident va putea fi aplicată cu începere de la 1 iulie 2009.
În ce cazuri se aplică?
Procedura de constatare amiabilă va putea fi aplicată în cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul României în care au fost implicate două vehicule și din care au rezultat numai pagube materiale. Potrivit art.79 din OUG nr.195/2002, cu modificările și completările ulterioare, conducătorii vehiculelor implicate într-un astfel de accident și care au completat și înaintat formularul de constatare amiabilă, nu mai au obligația de a se prezenta la poliție în vederea întocmirii documentelor de constatare.
Este obligatorie utilizarea procedurii de constatare amiabilă de accident?
Utilizarea formularului de constatare amiabilă de accident nu este o obligație, ci este o alternativă la procedura actuală.
În ce constă procedura de constatare amiabilă de accident?
Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular de constatare amiabilă de accident. Acesta conţine două pagini autocopiative, ambele având aceeaşi valoare juridică, şi instrucţiuni de utilizare.
După completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducător de vehicul are obligaţia de a transmite copia formularului Constatării amiabile de accident către asigurătorul RCA al vehiculului pe care l-a condus.
Dacă una din persoanele implicate în accident se consideră îndreptăţită a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA, proprietarul vehiculului respectiv se adresează asigurătorului RCA al celuilalt vehicul implicat în accident.
În cazul avizării unei daune în baza formularului Constatare amiabilă de accident, asigurătorii îndeplinesc formalităţile de deschidere a dosarului de daună, constatare a pagubelor şi eliberarea documentului de introducere în reparaţie.
În vederea soluţionării dosarelor de daună avizate în baza unei Constatări amiabile de accident, pentru stabilirea răspunderii, asigurătorii au încheiat un Protocol de colaborare privind constatarea amiabilă de accident care conţine şi procedura privind stabilirea răspunderii şi regimul probator în funcţie de cumulul de elemente și fapte descrise în formularul Constatare amiabilă de accident. Procedura reprezintă o cazuistică completă inspirată din codul rutier român şi practica franceză în domeniu. Această cazuistică imaginează în scris şi prin schiţe toate posibilităţile de coliziune care se pot înregistra în trafic, precum şi modul de stabilire a responsabilităţii civile în respectivul eveniment.
Încadrarea accidentului în unul din cazurile prevăzute în protocol și stabilirea răspunderii civile de către asigurători se realizează prin analiza tuturor elementelor de informare ce figurează în formular și prin orice alt mijloc de probă.
Dosarele de daună RCA deschise în baza formularului se soluţionează conform legislației în vigoare.
De unde iau formularul de constatare amiabilă de accident?
Potrivit Ordinului CSA nr.21/2008, formularul Constatare amiabilă de accident este tipărit și distribuit de societăţile de asigurare autorizate să încheie asigurări pentru vehicule, conform modelului prevăzut în anexele la normele puse în aplicare prin ordinul menționat.

Comentarii

comentarii