Acasă Uncategorized Ce mai aruncă timişorenii în Canalul Bega?

Ce mai aruncă timişorenii în Canalul Bega?

DISTRIBUIȚI

FOTO

Una dintre cele mai mari agresiuni la adresa mediului înconjurător o reprezintă poluarea apelor. Timişoara este traversată de râul Bega, dar când e vorba de poluarea mediului şi aruncarea deşeurilor, timişorenii nu ţin cont de nimic şi, de obicei, preferă spaţiul verde (parcurile din oraş) şi malurile apelor sau… apa din Bega.

Noi am urmărit fenomenul din zona Parcului Central, la podul de la Piaţa Iosefin.

 

Pet-urile – pe primul loc în Canalul Bega

Pe primul loc s-au situat pet-urile de suc, apă minerală, dar şi dozele din aluminiu, de bere, pe locul doi, ambalajele de hârtie şi plastic, iar pe locul trei, hârtiile de orice fel. Pe malul apei am mai găsit şi haine, cartoane, sticle, brazi de Crăciun şi saci de plastic sau borcane. Gunoaiele de orice fel erau adunate la fiecare piatră. Conform raportului Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Timişoara, în luna ianuarie, în judeţul Timiş, au fost monitorizate 20 de secţiuni ale apelor. Încadrarea calităţii apei s-a făcut conform Ordinului 161 din iunie 2006, armonizată cu practica Uniunii Europene în domeniul protecţiei calităţii apelor de suprafaţă curgătoare. Raportul arată că, din analiza calităţii globale a apei în secţiunile de supraveghere în flux lent: regimul de oxigen, nutrienţi, salinitate, poluanţi toxici specifici, alţi indicatori relevanţi şi calitatea globală a cursului de apă reprezentând categoria de calitate cea mai defavorabilă a grupelor reprezentative, se poate trage concluzia că, în luna ianuarie, calitatea apei râurilor din judeţul Timiş s-a încadrat în clasele de calitate I-IV.

În secţiunile de supraveghere de pe râul Bega şi afluenţi – calitatea apei pe râul Bega a fost monitorizată amonte de Timişoara şi s-a încadrat în clasa I – II de calitate. Pe flux rapid, în secţiunea Otelec, pe râul Bega, indicatorii de calitate monitorizaţi zilnic (pH, cloruri, NH4) au avut, în general, valori care s-au încadrat în limitele clasei a II-a de calitate.

Ce zice poliţia locală?

Conform Poliţiei Locale Timişoara, în 2011 s-au verificat 2.491 de contracte de salubrizare la persoane fizice şi juridice, 361 de imobile pe linie de dezinsecţie şi deratizare, 97 surse de apă – Canalele Bega, Behela şi Subuleasa şi cele 94 de fântâni publice, au fost efectuate 20 de verificări privind nerespectarea normelor legale privind nivelul de poluare fonică, 10 verificări privind respectarea graficelor de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile de la populaţie. Pe parcursul anului 2011 s-au primit spre soluţionare 598 de sesizări şi reclamaţii şi s-au rezolvat 591, s-au aplicat 248 de somaţii şi s-au constatat 1.142 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 1.277.360 lei. “Dintre zonele cu probleme verificate şi soluţionate, anul trecut, exemplificăm prin asigurarea sprijinului în vederea ecologizării bălţii din zona str. Lacului şi a malurilor care s-a realizat de către I.S.U Banat, Colegiul Tehnic de Vest, SC Drufec Cons SRL, SC Retim Ecologic Service SA, precum şi cu voluntari din zonă”, a informat Poliţia Locală Timişoara.


Comentarii

comentarii