Acasă Actualitate Ce nu au făcut sârbii de la NIS Petrol, firmă controlată de...

Ce nu au făcut sârbii de la NIS Petrol, firmă controlată de rușii de la Gazprom. Opt persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara, pentru suspiciunea de spionaj economic

DISTRIBUIȚI

O operațiune specială a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism a fost declanșată, luni dimineață, la Timișoara, dar și în București.

Vizată este subsidiara din România a companiei sârbe „NIS Petrol” controlată de rușii de la Gazprom. Iar suspiciunile sunt de divulgare a unor secrete de serviciu legate de zăcămintele de gaz și petrol ale României.

„Divulgarea de informații clasificate din categoria Secret de Serviciu către rușii interesați de zăcămintele de petrol și gaze ale României.” Este suspiciunea pe care procurorii DIICOT o investighează acum, motiv pentru care ofițerii Direcției de Combatere a Crimei Organizate și jandarmii au demarat nouă percheziții. Principala țintă este subsidiara din Timișoara a companiei sârbești NIS Petrol, deținută de Gazprom și controlată de Federația Rusă.

„Procurorii Direcției de Investigație a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată Timișoara efectuează nouă percheziții domiciliare, într-o cauză având ca obiect comiterea infracțiunilor de divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, și de transfer neautorizat de date informatice”, a declarat, pentru stirileprotv.ro, Ramona Bolla, purtător de cuvânt DIICOT:

NIS Petrol operează în România de mai mulți ani și deţine 19 benzinării Gazprom. Compania sârbească a concesionat de la Agenția Națională a Resurselor Minerale nu mai puțin de șase perimetre de petrol și gaze. Două sunt în județul Bihor, iar celelalte patru, în județul Timiș.

Conform contractului cu statul român, compania NIS Petrol trebuia să anunțe Agenția Națională pentru Resurse Minerale de orice descoperire pe care o face în subteranul României. Potrivit anchetatorilor, acest lucru nu s-ar fi întâmplat, iar informații sensibile despre zăcămintele din vestul țării au ajuns la sediul central al companiei, din Belgrad.

În urma perchezițiilor, opt persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Timișoara.

Procurorii DIICOT au descins și la sediul din Capitală a subsidiarei companiei sârbești controlată de statul rus, în căutare de dovezi. Iar potrivit unor surse oficiale, apropiate de anchetă, până în acest moment a fost începută în acest caz doar urmărirea penală in rem adică pentru fapte, și nicio persoană fizică nu este deocamdată urmărită penal.

Oficialii NIS Petrol România nu au furnizat până la această oră niciun punct de vedere legat de investigația DIICOT.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii

comentarii