Acasă Actualitate Ce s-a întâmplat cu adevărat important la Timișoara în ultimul trei sfert...

Ce s-a întâmplat cu adevărat important la Timișoara în ultimul trei sfert de mileniu?

DISTRIBUIȚI
Litografie – Timișoara, sec. XVII, gravor Gaspar Bouttads. (colecția de stampe a MNaB)

Cercetătorii de la Muzeul Național al Banatului prezintă o listă cu ceea ce s-a întâmplat cu adevărat important la Timișoara în ultimul trei sfert de mileniu.

”Între evenimentele politico-istorice importante din trecutul Timișoarei sunt amintite cele peste 25 de capete încoronate (ale Transilvaniei, Ungariei, Austriei, Serbiei, Turciei, României, etc.) care au poposit la Timișoara în cei 700 de ani de istorie ai săi ca și – de pildă – depozitarea în 1809 în cripta mănăstirii franciscane ce ființa în Piața Libertății, a tezaurului și arhivei imperiale ale casei de Habsburg în timpul războaielor cu Napoleon.

Dieta Ungariei convocată la Timișoara sub Sigismund de Luxemburg, importantul Congres Ilir (al românilor și sârbilor) din 1790 care formulează revendicări politice, constituirea la Timișoara a primului partid politic național român (5 februarie 1869), marile demonstrații pentru votul universal – din 1905 care nu a fost introdus în Ungaria până la primul război mondial sau marile demonstrații antirevizioniste de după 1930 sunt evenimente politice marcante în istoria orașului.

În 1 noiembrie 1918, pentru o zi s-a încercat proclamarea la Timișoara a unei “Republici a Banatului” satelit al Ungariei înfrânte în război, care a sucombat rapid.

În 1919 (3 august) Timișoara a fost încorporată în România mare și în zilele următoare a fost locul unde s-a lansat (10 august) proclamația șvabilor ce-și dădeau asentimentul la actul unirii din 1 decembrie 1918.

În 1926 Timișoara a fost locul celei de a treia conferințe a Antantei Mici (Cehoslovacia, Iugoslavia și România) și de asemenea, la Timișoara, în 1996 s-a semnat tratatul guvernamental româno-maghiar de bună vecinătate.

Rebeliunea legionară (21-23 ianuarie 1941), apărarea Timișoarei împotriva diviziilor germane de către armata română (8-17 septembrie 1944), ocupația sovietică (1944-1958), demonstrațiile promonarhice (noiembrie 1945 – octombrie 1946) și anticomuniste (oct. 1956), manifestarea din 1 iulie 1958 marcând plecarea armatei sovietice din oraș al cărei subtext era diferit de haina oficială a evenimentului, sunt evenimente ce au precedat Revoluția Română de la Timișoara din 16-22 decembrie 1989 în timpul căreia, în 20 decembrie, Timișoara a fost primul oraș din România eliberat din dictatura comunistă.”, a scris Florin Medeleţ în „Timişoara. Povestea oraşelor sale”, volum semnat alături de artistul vizual Dan Buruleanu).

 

Comentarii

comentarii