Acasă Cultura Ce suntem pe lumea asta? Festivalul Condeierilor Plugari succes absolut, la Muzeul...

Ce suntem pe lumea asta? Festivalul Condeierilor Plugari succes absolut, la Muzeul Satului Bănățean

465
DISTRIBUIȚI

Ce suntem pe lumea asta? Și ediția din acest a Festivalului Condeierilor Plugari 2019, organizată de etnolog dr. Maria Mândroane și finanțată de Consiliul Județean Timiș, a fost una de succes, cu cei mai mulți participanți: 59 de condeieri.

Evenimentul ia amploare de la an la an, deși participă oameni mai în vârstă, nu numai tineret.

Pe lângă poezia recitată în grai bănățean, pe lângă doinitul condeierilor la Partoș și la Muzeul Satului, pe lângă expoziția de pictură naivă și lansări de carte, au avut loc și discursuri care au reliefat valorile neamului românesc.

Acestea au fost ținute de președintele Casei Orășenești de Cultură din Bocșa, Dan Liuț, și de managerul muzeului, Dănuț Radosav.

”Nici nu ne imaginăm cât suntem de bogați, însă – nu știm cum să ne vindem sărăcia”, a subliniat Dan Liuț.

La Casa Condeierilor Plugari din muzeu a vut loc un moment de reculegere pentru condeierii veterani, plecaţi dintre noi: Ion Vornic (moş Râcu), Vârciorova, Caraş-Severin şi Gheorghe Calbău, Orţişoara, Timiş. S-a lansat suplimentul revistei In Memoriam Iosif Cireşan –Loga (10 ani de la dispariţie) Maria Tudor şi Ion Vornicu (Moş Râcu).

Maria Mândroane susține anual și câteva workshopuri literare în cadrul cenaclului ”Tinere Condeie” cu tinerele talente literare, în perfecționarea graiului bănățean de care suntem mândri ca brend cultural regional și național.

”Nostalgia a tot ceea ce a însemnat și încă mai înseamnă satul este gestionată și exprimată cel mai frumos în cadrul cultural care-i șade cel mai bine: la noi la muzeu, la Muzeul Satului Bănățean Timișoara”, este mesajul MSB Timișoara.

Comentarii

comentarii