Acasă Sănătate Ce trebuie făcut în caz de caniculă

Ce trebuie făcut în caz de caniculă

480
DISTRIBUIȚI

canicula 1oCompartiment Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Timişoara a pregătir recomandările pentru perioadele de caniculă care vor mai urma în municipiu, în această vară.

„Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice). Evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11-18. Purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. Beţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe şi ceaiuri călduţe (soc, muşeţel, urzici). Mâncaţi fructe şi legume (pepene, prune, roşii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitaţi băuturile ce conţin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare. Evitaţi alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în speciale de origine animală. Nu consumaţi alcool, vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei”, recomandă voluntarii Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Timişoara.

Se mai recomandă menţinerea legăturii cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi), interesându-se de starea de sănătate a acestora şi oferindu-li-se asistenţă ori de câte ori au nevoie.

„Nu lăsaţi copiii/animalele de companie singuri /singure în autoturisme; Cereţi sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferinţă manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră; Persoanele care suferă de diverse afecţiuni îşi vor continua tratamentul, conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente. Pentru ameliorarea condiţiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător”, mai spun voluntarii.

În municipiu sunt deschise puncte de refugiu anticaniculă la Poşta mare, în pieţele agroalimentare, în farmacii, biserici şi în alte spaţii climatizate.

Comentarii

comentarii