Acasă Actualitate Ce trebuie să facem pentru a preveni bolile cardiovasculare şi moartea subită?

Ce trebuie să facem pentru a preveni bolile cardiovasculare şi moartea subită?

DISTRIBUIȚI

Timişorenii sunt îndemnaţi de către medicii cardiologi specialişti să evite sedentarismul, stresul, fumatul pasiv sau activ, obezitatea, hipertensiunea arterială, colesterolul şi diabetul. Toţi aceşti factori de risc, îmbinaţi cu ereditatea provoacă boli cardiovasculare şi chiar moartea subită. Până la 80% dintre pacienţii internaţi la Clinica de Cardiologie Timişoara sunt fumători ori obezi sau fumători obezi. Trăieşti cu 10 ani mai puţin dacă te naşti în România
Prof. univ. dr. Sorin Pescariu, şeful clinicii, a declarat marţi, 31 mai, că prevenţia primară de evitare a bolilor cardiovasculare costă. Autorităţile locale timişorene ar trebui să plătească pentru a se construi un stadion nou, piste de alergare şi de biciclete unde tinerii să facă sport, nu să se vopsească jumătate din trotuar şi să se scrie pistă de biciclete. “Riscul cardiovacular e un pericol iminent, pe care nu îl percepem de cele mai multe ori. Riscul nu e zero nici la vârsta de 20 de ani. Fundaţia Română a Inimii, sprijinită de Ministerul Sănătăţii şi Clinica de Prevenţie Cardiovasculară Timişoara, a pornit o campanie de prevenţie fără precedent a bolilor cardiovasculare provocate de un stil de viaţă grav alterat de lumea modernă. Trăieşti cu 10 ani mai puţin dacă te naşti în România faţă de celelalte ţări din Uniunea Europeană”, a declarat prof. univ. dr. Dan Gaiţă.
Şapte principii care te salvează
Fii activ! Renunţă la fumat! Mănâncă sănătos! Slăbeşte! Controlează tensiunea arterială! Controlează colesterolul!
Controlează glicemia! – acestea sunt şapte principii simple pentru a fi evitate bolile cardiovasculare. “Convinge-i pe toţi membrii familiei tale să ţi se alăture în aplicarea acestor şapte direcţii de acţiune. Învaţă-i şi pe copiii tăi să deprindă elementele esenţiale ale unui stil de viaţă sănătos! Suferi deja de o afecţiune cardiovasculară? Nu este timpul pierdut pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii sau pentru a reduce riscul agravării bolii tale cardiovasculare. Aplică cele şapte principii sugerate şi bucură-te de viaţă! Sfătuieşte-te cu medicul tău de familie pentru a obţine beneficii maxime pentru sănătatea ta în viitor. Nu trebuie să fii sportiv de performanţă pentru a-ţi reduce riscul cardiovascular. Activitatea fizică contribuie la reducerea riscului de apariţie al bolilor cardiovasculare, scade greutatea, îmbunătăţeşte valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reduce stresul şi creşte buna dispoziţie. Cu numai 60 de minute pe săptămână de activitate aerobă de intensitate moderată poţi să începi să obţii efecte benefice!”, este mesajul Fundaţiei Române a Inimii către timişoreni. Pentru efecte benefice optime specialiştii recomandă pe săptămână minim 150 de minute de efort de intensitate moderată sau 75 minute de efort de intensitate mare. Copiilor şi tinerilor le sunt recomandate 60 de minute de activitate fizică în fiecare zi.

 

Comentarii

comentarii