Acasă Actualitate Ce trebuie să ştie timişorenii despre “ouăle stresate”?

Ce trebuie să ştie timişorenii despre “ouăle stresate”?

DISTRIBUIȚI

Ouăle provenite din fermele de păsări din Timiş şi din Timişoara trebuie să fie marcate cu un cod de producător acordat de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DJA) Timiş. Ouăle marcate cu codul “3”, care se comercializează începând cu 1 ianuarie 2012 obligatoriu provin numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform noilor cerinţe ale Uniunii Europene. Ce înseamnă codul?

Codul de producător este compus din: A. cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile: 0 – producţie ecologică; 1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică; 2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice; 3 – în baterii ouăle provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite. A – reprezintă codul de ţară (RO), B. codul judeţului şi C. trei cifre, în ordinea acordării codului, care corespund codului exploataţiei. De exemplu, un ou poate fi marcat astfel: 0 RO SB 001. În raportarea de la sfârşitul lunii decembrie 2011, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a informat că se va conforma în totalitate prevederilor Directivei Consiliului Europei 1999/74/CE, datorită faptului că unităţile respective şi-au asumat responsabilitatea aplicării normelor şi termenul de 31.12.2011, ca limită de cazare a găinilor în cuşti neîmbunătăţite, urmând ca efectivele sa fie transferate către alte sisteme de creştere, fie vândute sau abatorizate.

Fără găini stresate

De la începutul anului 2012, ANSVA a luat toate măsurile necesare prin intermediul direcţiilor sanitar veterinare judeţene, dintre care enumerăm: retragerea în vederea anulării a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor provenind de la găinile stresate cazate în cuştile neîmbunătăţite. Tiberiu Lelescu, directorul  DJA Timiş, a informat că crescătorii de păsări şi porci vor beneficia din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe anul 2012, de o susţinere financiară de 350 de milioane de lei, pentru bunăstarea păsărilor şi animalelor, aferentă activităţilor din perioada 15 octombrie 2011 – 31 martie 2012. Astfel, în bugetul MADR pe 2012, circa 195 de milioane de lei vor fi alocate producătorilor din sectorul avicol, sprijinul financiar fiind asigurat prin şase măsuri care pot fi accesate separat sau în combinaţii.

 

Comentarii

comentarii