Acasă Sănătate Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o viperă? Nu se...

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o viperă? Nu se aspiră veninul cu gura! 

DISTRIBUIȚI

În Banatul de Munte, județul Caraș Severin, în special în zona Băilor Herculane există foarte multe vipere, iar în perioada sezonului cald, acestea mișună peste tot, ies și la soare, iar riscul este foarte mare să se intersecteze cu miile de turiști care vizitează aceasta minunată stațiune.

Inspectoratul General de Aviație a MAI susține că a fost înregistrată a două persoană mușcată de viperă și salvată în decurs de doar 24 de ore cu ajutorul unui elicopter SMURD și Salvamont România.

Încă o solicitare pentru a salva o persoană mușcată de viperă a fost primită joi 23 august de elicopter SMURD și Salvamont România, echipele de salvatori fiind solicitate să intervină de urgență în Munții Retezat, zona Șaua Prelucele, pentru salvarea unui tânăr de 24 de ani, mușcat de viperă.

Salvamontiștii au intervenit pentru acordarea măsurilor de prim ajutor necesare, fiind solicitat în sprijinul echipajului elicopterului SMURD de la Caransebeș pentru transportarea acestuia la o unitate spitalicească care deține ser antiviperin.

Persoana a fost preluată, monitorizată și transportată cu ajutorului elicopterului SMURD la Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, unde a fost predat în siguranță medicilor, pentru acordarea asistenței medicale necesare.

Una din problemele de sezon cu care ne putem confrunta în drumețiile la munte este întâlnirea neașteptată cu viperele. Cunoașterea semnelor, a manifestările și a conduitei terapeutice ne ajută să gestionăm corespunzător cazul unei persoane mușcate de viperă, până la intervenția salvatorilor.

Semne si simptome ale mușcăturii de viperă: locale – urme ale mușcăturii, edem („umflare”) local, flictene (vezicule) hemoragice; sistemice (generale)- febra, transpirații, greață, vărsături, dureri abdominale, diaree, lipotimie („leșin”), dificultăți de respirație, durere toracica, convulsii, coma, alte manifestări neurologice, hemoragii, urticarie, soc anafilactic (edem al feței, limbii, cailor aeriene, dificultăți de respirație, șoc – tensiune arteriala prăbușită, puls periferic nepalpabil).

Ce-i de făcut ca să nu fim mușcați de vipere?

Purtați ghete de munte, jambiere/parazăpezi, pantaloni lungi, chiar dacă este cald.

Verificați cu atenție unde pășiți și unde puneți mâna (ex. pe pietre și sub ele poate fi un șarpe).

Nu provocați viperele! Cele mai multe cazuri de mușcături au această cauză. Viteza de atac a viperei este fulgerătoare. Păstrați o distanță de minimum 2,5 m atunci când le întâlniți.

Mergeți pe traseele marcate fiindcă aici stratul de vegetație este mai subțire sau lipsește și șerpii pot fi mai ușor observați și ocoliți; șerpii simt vibrația pașilor și, de cele mai multe ori, se retrag;

Nu lăsați deschise: cortul, sacul de dormit sau rucsacul.

Masurile de prim ajutor constau în cazul mușcăturilor de viperă constau în:

Liniștirea pacientului, evitarea mobilizării inutile a acestuia; acesta va fi așezat întins pe spate (sau în poziție laterală de siguranță, dacă este inconștient) într-un loc sigur, la adăpost de un eventual alt atac al șarpelui.

Apelarea Numărului Unic de Urgență 112 sau a Dispeceratului Național Salvamont, pentru a anunța evenimentul și a oferi detalii asupra stării victimei și a localizării acesteia (eventual coordonate GPS).

Se curăță plaga cu apa oxigenată sau cu apă curată.

Se scot eventualele inele, brățări sau altele asemenea de la nivelul membrului mușcat deoarece în caz de apariție a edemului, înlăturarea lor va fi foarte dificilă, iar acestea vor acționa ca un garou;

Proximal de plaga mușcată se aplică un pansament cu o fașă elastică pentru a încetini diseminarea veninului pe cale limfatică. Bandajul elastic se scoate numai la spital, după administrarea serului antiviperin (dacă acesta este indicat). Bandajul nu trebuie aplicat prea strâns, pentru a nu împiedica circulația sanguină arterială, cât „să se poată introduce un deget sub bandaj”;

NU se practică incizii sau „cauterizări” la nivelul mușcăturii;

NU se „stoarce” plaga;

NU se recomandă aplicarea de gheață sau garou;

NU se aplica diverse substanțe sau curent electric la nivelul plăgii;

NU se încearcă capturarea șarpelui;

NU se recomandă utilizarea dispozitivelor de aspirație a veninului;

NU se aspiră veninul cu gura;

Prevenția salvează vieți! Fii responsabil pe munte! – este mesajul medicilor specialiști.

 

Comentarii

comentarii