Acasă Eveniment Ce vor alege medicii din Timişoara – spitalele de stat sau cele...

Ce vor alege medicii din Timişoara – spitalele de stat sau cele private?

DISTRIBUIȚI

Ce vor alege medicii din Timişoara – spitalele de stat sau cele private? Dar pacienţii? Unde vor fi bolnavii mai bine trataţi, la stat sau la privat? Ministrul Sănătăţii lucrează la elaborarea unui proiect legislativ conform căruia medicilor li se va interzice să lucreze simultan în sistemul public şi în cel privat. “Acest lucru trebuie eliminat, pentru că, din punct de vedere al sistemului medical, nu şi-a dovedit eficienţa, iar din punct de vedere al pacientului, soluţia este păguboasă”, susţine Ministerul Sănătăţii. Despre acest subiect, ZIUA de Vest a discutat cu mai mulţi medici din Timişoara.

“Mulţi medici preferă sistemul privat”

“Foarte mulţi medici cu experienţă, formatori de şcoală medicală şi foarte multe cadre didactice –specialişti pe care sistemul sanitar se bazează – sunt nevoiţi să aleagă dintre sistemul medical privat şi de stat. Din punct de vedere al dotării şi al condiţiilor de muncă foarte bune, mulţi preferă sistemul privat. Dacă ţinem cont că marea majoritate a activităţilor medicale şi a cazurilor de urgenţă – peste 80 –90% – se    desfăşoară în clinicile de stat, atunci nu cred că sistemul sanitar românesc îşi poate permite să piardă medicii cu experienţă, fiindcă, în toate cazurile dramatice, este nevoie de experienţa acestor medici specialişti.

Nici în justificarea că nu lăsăm medicii la stat că trimit pacienţi la privat nu mi se pare de ajuns să dai o lege de aşa anvergură. Poate există cazuri, dar sunt izolate. Salariile sunt penibile în sistemul sanitar de stat. Dacă medicii muncesc, înseamnă că nu cer milă. Nu mi se pare normal să îngrădeşti dreptul la muncă. Şi politicienii au declarat că nu este rău să îţi găseşti al doilea loc de muncă”, a spus conf. univ. dr. Marius Craina, din cadrul Clinicii de Ostretică şi Ginecologie “Bega” Timişoara.

“Stat şi privat, nu am nimic împotrivă”

“Este vorba de medicii care au cabinete medicale sau clinici private. Sunt pacienţi care ajung în sistemul de stat dirijaţi din sistemul privat. Nu este corect. Aici se pune problema de a alege între sistemul privat şi de stat. În cadrul medicinei de familie, ni s-a interzis să mai avem încă un job. Casa de asigurări ne-a interzis. Pe lângă programul cabinetului, dacă mai aveam un alt loc de muncă, să nu se suprapună cu programul contractat cu casa. Dacă la nivel de medicină primară este impusă această măsură, mi se pare corect să fie şi la nivel de alte spitale şi ambulatorii de specialitate, dar privatul să îl faci în afara orelor de serviciu la stat. Să nu se suprapună cele două activităţi”, a spus Elisabeta Spătaru, vicepreşedintele Patronatului Medicilor de Familie Timiş.

“Medicilor români li s-a redus salariul cu 25%”

“Trebuie făcută o diferenţiere dintre munca la stat şi la privat.
Chirurg fiind, dacă operezi la privat, trebuie să fie criterii precise faţă de aceeaşi muncă prestată la stat, pentru ca, la final, să fie sută la sută clarificată situaţia.

Germania lucrează aşa, Belgia lucrează aşa, Austria lucrează aşa, unde medicii care lucrează în mediul privat li se interzice activitatea în mediul spitalicesc, şi este acceptată numai activitatea de policlinică. Acum, medicilor români li s-a redus salariul cu 25%, iar cei care sunt foarte bine pregătiţi s-ar putea să meargă la privat, chiar dacă ministerul va condiţiona”, a spus conf. univ. dr. Lucian Jiga, medic specialist la Compartimentul de Microchirurgie Vasculară în cadrul Clinicii de Microchirurgie Vasculară a Spitalului Judeţean Timişoara.

“Varianta corectă este varianta europeană…”

“Normal este ca un sistem coerent să funcţioneze corect, dar în situţia în care se află sistemul sanitar românesc – lipsa de cadre medicale şi de personal specializat – este mai greu să se aplice o normă ce se aplică în multe ţări din Uniunea Europeană cu succes. Varianta corectă este varianta europeană – medicii care lucrează la stat nu lucrează şi la privat, dar şi viceversa. Noi degeaba dorim să importăm unele sisteme care funcţionează foarte bine de zeci de ani din ţările UE, că nu se pot adapta sau se adapteează foarte greu într-o ţară bolnavă, unde timp de 45 de ani de comunism s-a distrus un sistem sanitar eficient european. Acum, trăim în această distrugere fundamentală, nu putem face abstracţie de acest fapt”, a declarat prof. univ. dr. Tiberu Mircea, şeful Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie a Copilului şi Adolescentului Timişoara.

Comentarii

comentarii