Acasă Actualitate Ce vor medicii de familie de la noua Lege a Sănătăţii?

Ce vor medicii de familie de la noua Lege a Sănătăţii?

DISTRIBUIȚI

Dr. Claudia Iftode: “Înscrieţi-vă la Congresul Medicilor de Familie din Timişoara, din 14 –16 septembrie!”
Conform medicilor de familie, termenul „tichet moderator de sănătate” este greşit definit în Legea sănătăţii. “Tichetul moderator de sănătate, ca definiţie internaţională, este o modalitate de control al numărului şi frecvenţei serviciilor medicale solicitate de pacient. Reprezintă un procent mic din valoarea consultaţiei”, este propunerea medicilor.

Propuneri şi argumente

Exemplu: consultaţia medicală costă 50 de lei. Valoarea tichetului moderator suportată de pacient este 5 lei (10% din valoarea consultaţiei). Coplata este o plată încasată suplimentar de către furnizor faţă de suma decontată din fond pentru serviciile din pachetul de asigurări, care poate fi acoperită printr-o asigurare complementară (nu voluntară). Dr. Claudia Iftode, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Timiş, a precizat că Societatea Naţională a Medicilor de Familie şi Federaţia Naţională a Patronatului Medicilor de Familie şi-au prezentat propunerile cu privire la noile modificări la proiectul Legii Sănătăţii. De asemenea, medicii de familie susţin că este inutilă structurarea pachetelor de servicii pe modelul vechi (minimal, bazal şi facultativ. De aceea, ei propun eliminarea pachetului minimal de servicii şi menţinerea doar a pachetului de bază de servicii. Trebuie avute în vedere doar serviciile care sunt prevăzute în pachetul de bază, care se decontează prin asigurările obligatorii. Restul pachetelor se va structura în funcţie de fiecare asigurator.
Medicii mai propun ca, în ceea ce priveşte procentul de 10,7% ce trebuie plătit, să se specifice clar categoria de asigurat care trebuie să plătească această contribuţie retroactiv. Procentul de 10,7% retroactiv şi de plătit lunar este valabil pentru angajat plus angajator. Pentru celelalte categorii de asiguraţi contribuţia trebuie să fie de 5,5%. De asemenea, ei mai cer eliminarea din proiectul de lege a oricăror prevederi prin care medicul de familie sau cabinetul să poată fi subordonat unui terţ (alt tip de furnizor, asigurător, autoritate publică).

“Facem ştiinţă, ridicăm prestigiul Timişului!”

Dr. Iftode îi îndeamnă pe medicii de familie din Timişoara şi din judeţul Timiş să se înscrie la Congresul Naţional de Medicină Familie, care va avea loc la Timişoara, între 14 –16 septembrie. “Am pus anunţ la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate  Timiş. Vă rugăm insistent să vă înscrieţi la congres! Şi mai ales la cursul pe care STMF, împreună cu Organizaţia PRIME din U.K. îl va ţine în 16 şi 17 mai, la   Casa Adam Muller Guttenbrunn Timişoara, între orele 12-17. Facem ştiinţă, ridicăm prestigiul Timişului. Credeţi-mă, suntem foarte buni MF-şti. Trebuie să se vorbească despre noi în Europa, ne ajutăm pe noi. Nu facem ştiinţă, nu suntem uniţi şi organizaţi, nu vom avea bani”, a concluzionat dr. Iftode.

Comentarii

comentarii