Acasă Actualitate Cea mai nouă biserică din Timișoara a fost ridicată de ucraineni. Acum...

Cea mai nouă biserică din Timișoara a fost ridicată de ucraineni. Acum şi-a deschis porţile şi pentru cei care fug din război

DISTRIBUIȚI

Biserica ortodoxă ucraineană din Timişoara a fost sfiinţită în 2020. Este cea mai nouă biserică din oraş, ridicată de cea mai tânără parohie din Banat; Parohia ortodoxă ucraineană. Construcţia ei a început în aprilie 2010. În urma donaţiilor de la oameni cu suflet, patroni şi oameni simpli, dar și de la Ministerul Culturii şi Cultelor, primărie sau Consiliul Judeţean, lăcaşul de cult de pe strada Mareşal Averescu şi-a putut deschide porţile în urmă cu doi ani. Acum, este un loc în care refugiaţii care ajung în Timişoara pot căuta o alinare sufletească.

“Suntem alături de refugiaţi şi pe plan duhovnicesc, spiritual. În fiecare zi ne rugăm să înceteze acest război, să binecuvânteze Dumnezeu Ucraina. Dar mulţi vin în biserica noastră şi personal, în special la sfintele slujbe de duminică. Ne rugăm împreună. Vin, se roagă, plâng, mai şi povestesc ce se întâmplă acolo”, a declarat Cristian Popovici, parohul bisericii ucrainene.

Comunitatea ucrainenilor din Timişoara numără în jur de o mie de persoane, însă în tot judeţul Timiş sunt peste 10.000.

„Am înălţat o biserică în stil slav, cu o arhitectură originară din Ucraina, aşa cum sunt bisericile în ţara noastră mamă. Baza ei este pătratul, în centru este turla cu pantocrator cu Iisus Hristos, iar la intrare, deasupra porticului, sunt patru clopote care cheamă credincioşii la rugăciune. De afară e zugravită în alb şi verde, iar frumoasa turlă aurită, în formă de bulb de ceapă, este tot un model din Ucraina. Fraţii noştri ucraineni au doar această biserică de multă vreme. Începutul construcţiei a fost în 29 aprilie 2010 şi lucrările au durat timp de zece ani, fiind sfinţită în 2020. În această biserică ne rugăm în trei limbi, în ucraineană, slavonă şi română. Să ştiţi că la slujbele de duminică vin şi români, avem şi sârbi, avem şi două familii din Polonia, o familie de romi. Biserica îi primeşte pe toţi cei care vor să se închine”, a mai spus preotul Cristian Popovici.

Comentarii

comentarii