Acasă Actualitate Ceasul floral din Timişoara s-a ofilit

Ceasul floral din Timişoara s-a ofilit

2192
DISTRIBUIȚI

Unul dintre simbolurile Timişoarei din anii 70, ceasul floral de lângă magazinul Bega, zace îngheţat de nepăsarea autorităţilor locale. Este un obiectiv cum puţine oraşe europene au şi unicul din România. Ceasul floral ar putea fi atracţie turistică a municipiului, mai ales pentru anul 2021, dar nimic nu pare să-i mobilizeze nici pentru anul Capitalei Culturale Europene pe edilul urbei.

Pentru ceasul floral nu se reduce totul la a planta câteva rondouri cu flori, ci chiar ar trebui să arate ora exactă. Dar structura de rezistenţă este afectată, mecanismul care asigura mişcarea acelor o fi fiind deja ruginit.

Consilierul local liberal Simion Moşiu a atras atenţia de ani de zile asupra unicităţii ceasului floral, mai mult decât atât, propunea şi realizarea unui ceas vegetal în care 12 specii de flori să-şi deschidă corola la fiecare oră din ceasornic.

”Gongul orei 5.00 ar urma să fie bătut de florile de dovleac şi de mac, ora 6.00 ar urma să fie vestită de deschiderea florilor de păpădie, cicoare şi susai, ora 7.00 ar fi anunţată de potbal şi luceafăr, la ora 8.00 calea calului, ora 9.00 va fi anunţată de şopârtiţa, ora 10.00 de măcrişul iepurelui, orele 11.00-12.00 de plămănărică şi de laur, florile amiezii, de la 13.00 zorelele, ora 16.00 barba împăratului, ora 17.00-18.00 primula, ora 19.00 opaita, ora 20.00 regina nopţii şi muşcatele, iar la ora 21.00, sirene mutans va trage cortina peste ziua florală estivală. Un astfel de Ceas Floral ar puncta tradiţia pe care o are oraşul în domeniul rozelor”, spunea Simion Moşiu, iniţiatorul proiectului care a rămas în faşă.

Comentarii

comentarii