Acasă Eveniment Poliţiştii şi vameşii şpăgari din Vama Moraviţa au fost eliberaţi

Poliţiştii şi vameşii şpăgari din Vama Moraviţa au fost eliberaţi

DISTRIBUIȚI

FOTO

La începutul lunii februarie 2011, zeci de mascaţi au descins în Vama Moraviţa din judeţul Timiş, pentru a-i ridica pe vameşii şi poliţiştii de frontieră care erau bănuiţi că ar fi mână în mână cu contrabandiştii de ţigări.

Citeşte şi: Curtea de Apel Timişoara a eliberat 38 de poliţişti de frontieră

Pentru a strânge cât mai multe dovezi incriminatoare, DNA a infiltrat printre poliţiştii de frontieră 3 agenţi sub acoperire, unul cu identitate falsă şi doi agenţi cu identitate reală. În cele aproximativ două luni de filaj, cei trei poliţişti infiltraţi au reuşit să probeze faptul că, în timpul filajului, vameşii, împreună cu poliţiştii de frontieră, au luat şpagă în valoare de aproximativ 80.000 de euro, iar prejudiciul adus statului prin contrabanda cu ţigări a fost de 3 milioane de euro. Mai exact, fiecare vameş şi poliţist de frontieră a luat şpagă aproximativ 1200 de euro, în cele două luni de filaj. În schimbul acestor şpăgi, fiecare om al legii a adus un prejudiciu statului român de aproape 50.000 de euro. Cu toate acestea, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din România a decis că cei 38 de poliţişti de frontieră şi vameşi pot fi judecaţi în libertate.

Vameşi şi poliţişti scumpi la vorbă

În noaptea de sâmbătă spre duminică (7-8 mai), în jurul orei 4:00, rudele celor care urmau să fie eliberaţi s-au adunat cu mic cu mare în faţa Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru a le face o primire călduroasă vameşilor şi poliţiştilor de frontieră care sunt acuzaţi de constituirea unor grupuri infracţionale şi luare de mită. După trei luni petrecute în arest, cei 38 de oameni ai legii din „lotul Moraviţa” au fost scumpi la vorbă. Aceştia s-au limitat la a spune că nu se fac vinovaţi de nimic, iar eliberarea lor este firească. În schimb, rudele celor acuzaţi că au luat şpagă au fost ostile faţă de reprezentanţii presei, pe care i-au înjurat.

Milan Gubic, vameşul fugar, a ieşit zâmbitor din arestul IPJ Timiş

Arădeanul Milan Gubic este unul dintre cei mai cunoscuţi vameşi de la noi din ţară. Acesta s-a făcut remarcat datorită faptului că, timp de aproape o săptămână, a pus autorităţile române pe jar. Autorităţile nu reuşeau să dea de urma fostului şef de tură de la Vama Moraviţa, care dispăruse de la domiciliu în urma descinderilor din punctul de trecere al frontierei Moraviţa. În cele din urmă, Gubic s-a predat poliţiştilor, pentru a putea fi judecat. În momentul în care a părăsit arestul IPJ, Milan Gubic a ieşit râzând, şi-a aprins o ţigară şi nu a vrut să facă nici un comentariu. Poliţiştii de frontieră şi vameşii acuzaţi de şpagă vor fi judecaţi în liberatate. Primul termen de judecată pe fond, la Curtea de Apel Timişoara, a fost fixat pentru data de 20 iunie 2011. Până atunci, cei 38 de poliţişti şi vameşi au obligaţia de a nu părăsi teritoriul României. De asemenea, aceştia nu au voie să se apropie de ceilalţi inculpaţi, ori de martorii din dosar şi, totodată, li s-a interzis să comunice între ei ori cu martorii. Curtea de Apel Timişoara, instanţa care a decis, vineri, 6 mai, revocarea stării de arest preventiv a celor 38 de inculpaţi, le-a interzis tuturor exercitarea profesiei de poliţist, respectiv de lucrător vamal, pe durata procesului.

{vsig}galerie/politisti frontiera{/vsig}

Comentarii

comentarii