Acasă Actualitate Cei mai mulți refugiați din România au preferat Timișoara. Peste 8.200 de...

Cei mai mulți refugiați din România au preferat Timișoara. Peste 8.200 de cereri de azil

DISTRIBUIȚI

20 iunie – Ziua Mondială a Refugiaților va fi marcată pentru al optulea an în orașul de pe Bega în cadrul Timișoara Refugee Art Festival. Nu este numai un eveniment solemn, ci și unul necesar pentru susținerea publică a sutelor de refugiați care îi spun astăzi Timișoarei – acasă. Capitala Banatului este în topul preferinței refugiaților.

În România în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023 au fost înregistrate 10.157 de cereri de azil, cele mai multe fiind înregistrate în Timișoara – 8.295.

Din datele LOGS, în Timișoara peste 800 de ucraineni sunt stabiliți în oraș, cei mai mulți de la începutul războiului din Ucraina. 

„Povestea a milioane de oameni de pe întregul glob care își părăsesc casele în căutarea siguranței nu poate să ne lase indiferenți nici în acest an. Cunoaștem în România de aproape durerea vecinilor noștri din Ucraina, atacați de Rusia, care au ajuns în orașele noastre. Avem o alegere de facut: le vom fi alături sau vom alege calea naționalismului și extremismului care are fațete îngrozitoare în istoria recentă a Europei? Noi, la Timișoara Refugee Art Festival și LOGS sperăm ca timișorenii să arate bunătate și spiritului multicultural caracteristic orașului față de cele câteva mii de refugiați stabiliți aici”, a spus Flavius Ilioni Loga, președinte Asociația LOGS. 

Timișoara Refugee Art Festival, ediția a opta
Timișoara Refugee Art Festival va avea loc în perioada 20 – 23 iunie 2024, cuprinzând o serie de activități culturale, educative și de solidaritate.

Joi, 20 Iunie 2024: Alături de Refugiați – masă rotundă, de la ora 11.00 – Ziua Mondială a Refugiatului la Timișoara cu autorități, actori locali și refugiați din Timișoara și vernisajul expoziție foto „Fețe ale refugiaților din Timișoara” cu Horváth Katalin Fanni (Ungaria), urmată de un brunch intercultural cu bucate gătite de refugiați și migranți la Casa LOGS din Timișoara. 
După-amiază va avea loc jocul teatral imersiv cu atelier de reflexie “The Game”,  parte din Programul Cultural Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în 2023, care va fi jucata de actorii de la  Asociația Culturală Diogene, la Podul de Fier din Timișoara. 

Vineri, 21 iunie 2024: de la ora 11.00 va avea loc o șezătoare urbană în cadrul Clubului  Seniorilor din Ucraina și localnicii seniori timișoreni, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara la Casa LOGS. 

Seara, de la ora 21:00, la Institutul Francez din Timișoara, va fi proiectat filmul Sindromul Hamlet, regia Elwira Niewiera, Piotr Rosołowski, 2022 în parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara, One World Romania și KineDok. 

Sâmbătă, 22 iunie 2024: de la ora 11:00, timișorenii sunt așteptați la un picnic intercultural pentru a celebra diversitatea prin bucate internaționale și ateliere în comunitate, în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara și FAINA UA, în Parcul Rebeca, Strada Alecu Russo 3, Timișoara. 

Seara, de la ora 21:00, va avea loc proiecția filmului documentar Lista Neagră, regia Dejan Markovic Skile, 2019, în parteneriat cu Cherish Humanity România la Casa LOGS din Timișoara.

Duminică, 23 iunie 2024, ultima zi de activități, va aduce o șezătoare urbană Art and Inclusion la Flight Festival 2024, în parteneriat cu Flight Festival și Arttouching Timișoara la Muzeul Satului Bănățean Timișoara. 

Una din activitățile de anvergura este expoziția <Fețe ale refugiaților din Timișoara> care reunește 20 de portrete realizate de Horváth Katalin Fanni, un fotograf independent din Ungaria, cu oameni care au găsit siguranță în Timișoara.  Refugiații proveniți din Ucraina, Sudan, Siria, Congo și alte țări își spun povestea de integrare în Timișoara, dar și provocările întâlnite în viața de zi cu zi în România”, a spus Andreea Argeseanu, manager proiect TRAF.

Toate evenimentele sunt deschise publicului larg și sunt gratuite, dar cu înregistrare online. Mai multe detalii despre evenimentele dedicate Zilei Mondială a Refugiatului – 20 iunie, găsiți aici: https://grupullogs.ro/traf/

Comentarii

comentarii