Acasă Economic Cei păcăliţi la casele de schimb valutar pot cere anularea tranzacţiei

Cei păcăliţi la casele de schimb valutar pot cere anularea tranzacţiei

DISTRIBUIȚI

După ce în ultimii ani sute de timişoreni au fost păcăliţi de casele de schimb valutar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, în sfârşit situaţia se schimbă în bine. Din 6 ianuarie a intrat în vigoare Ordinul 632/2009 privind unele măsuri de informare a consumatorilor de către operatorii economici care desfăşoară activităţi de schimb valutar. Noul ordin impune reguli mult mai stricte în ceea ce priveşte modul de afişare a cursurilor practicate, atât în interiorul cât şi în exteriorul casei de schimb valutar. Afişarea informaţiilor se va face în câmpul vizual al consumatorului care efectuează tranzacţia.
Operatorii economici au obligaţia de a afişa la exteriorul casei de schimb un suport sau un panou unic, monocolor, fără degradeuri sau alte însemne grafice sau culori, pe care informaţiile privind vânzarea şi cumpărarea de valută să fie indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit. În interiorul casei de schimb valutar, cursurile de schimb, atât pentru operaţiunile de vânzare cât şi pentru operaţiunile de cumpărare, vor fi înscrise pe un panou unic, de dimensiune echivalenta unei pagini format A4.
Daca operatorul economic percepe comision pentru operaţiunile de schimb valutar, cursurile de schimb afişate pe panoul unic de la exteriorul casei de schimb vor include şi comisioanele practicate, în sensul afişării valorilor calculate după aplicarea comisionului casei de schimb valutar. Afişarea oricăror altor informaţii pe suportul unic sau afişarea altor suporturi care fac referire la cursul de schimb este strict interzisă.
Ordinul 632/2009 prevede dreptul consumatorilor ca, în cazul în care constată neconcordante între cursul valutar afişat şi cel menţionat în formulatul de acceptare a tranzacţiei sau pe bonul fiscal, de a solicita în scris, în cel mult 24 de ore, anularea tranzacţiei. Aceasta solicitare trebuie să fie făcută la operatorul economic care a efectuat tranzacţia sau, în cazul in care acesta refuză, consumatorul se poate adresa la cel mai apropiat sediu al ANPC.
Operatorii economici trebuie să dovedească corectitudinea tranzacţiilor, prezentând organelor de control listele cursurilor de schimb de vânzare / cumpărare pentru valutele tranzacţionate, care să cuprindă semnătura persoanelor împuternicite, precum şi perioada pentru care au fost valabile, respectiv ziua şi ora.
Formularul de acceptare a tranzacţiei trebuie să conţină, obligatoriu, informaţii referitoare la denumirea şi adresa operatorului economic, numele şi prenumele consumatorului, seria şi numărul actului de identitate al acestuia, suma tranzacţionată, suma ce urmează a fi încasata de consumator, data emiterii, semnătura operatorului şi cea a consumatorului. Formularele trebuie să fie întocmite în două exemplare, unul pentru consumator şi unul pentru operatorul economic şi sa fie redactate atât în limba română cât şi în limba engleză.
Suma de bani primită ca urmare a tranzacţiei se va număra la ghişeul operatorului economic, odată cu primirea formularului de acceptare şi a bonului fiscal. Suma primită de consumator trebuie să fie aceeaşi cu cea înscrisă în formularul de acceptare a tranzacţiei cât şi pe bonul fiscal.
 

Comentarii

comentarii