Acasă Cultura Cel mai mare eveniment organizat în jurul cărții a avut loc în...

Cel mai mare eveniment organizat în jurul cărții a avut loc în Piața Unirii din Timișoara 

DISTRIBUIȚI

LitVest 2024 Timișoara. Literatura ca urgență a debutat, miercuri, în Piața Unirii, cu “Pătura care citește. Picnic urban de lectură”, cel mai mare eveniment organizat în jurul cărții, la care au participat sute de persoane, care au citit literatură într-un mare spațiu public.

Scriitorul Tudor Crețu, directorul Bibliotecii Județene Timiș, inițiatorul și organizatorul LitVest, a explicat că evenimentul Pătura care citește este unic.  Nimeni nu a mai adunat sute de oameni în jurul numai unei cărți pe care să o citească.

Asta înseamnă să fii bibliotecă publică, adică o bibliotecă pentru toți, cum se spunea cândva, să încerci să ajungi la oameni la care cartea nu ajunge de obicei.

La Pătura care citește, participanții  lecturează cărți scrise de marii creatori ai lumii, citesc inclusiv elevii din satele bănățene. La Pătura care citește, oamenii aud nume de poeți și creatori literari de care nu au știut până atunci.

Crețu a adăugat: “În câte țări din lumea aceasta se aude poezia în șase – șapte limbi? Din acest punct de vedere, acest eveniment completează statutul de Timișoara – oraș al partenerilor săi care sunt zeci în toată lumea orașe partenere.

În materie de inedit, de originalitate de creativitate și nu cu bani foarte mulți, am reușit să facem evenimente care au fost copiate și în alte orașe în alte țări, fiindcă sunt care vor să pună în practică și ei Pătura care citește din Timișoara, în orașele lor.

Lecturi în faruri de motocicletă sau un faruri de mașinilor de poliție cum au fost anul trecut arată faptul că literatura trebuie pusă în altă lumină ca să aibă impact la publicul larg”, a spus Tudor Crețu.

Și în acest an LitVest are ca invitat simbolic un autor timișorean dispărut: poetul Marcel Turcu (1940-2014). O antologie definitorie din poezia sa va fi publicată de B.J.T. în noiembrie, ca parte a proiectului Retroscript.

Invitate & Invitați.  Gökçenur Ç. (Turcia), Katherine M. Hedeen (S.U.A.), Rolando Kattan (Honduras), Natalia Malek (Polonia), Juan Manuel Roca (Columbia), Víctor Rodríguez Núñez (Cuba).

Din România: Anca Chimoiu, Augustin Cupșa, Dinu Flămând,  Ioan Matiuț, Viorica Răduță, Corina Rujan, Marcel Turcu (1940-2014).

LitVest este festivalul la care elevi din mediul rural citesc din mari scriitori ai lumii, alături de aceștia.

Festivalul care îmbină dezbaterea, spectacolul de lectură și documentul estetic. Pictorialele în care scriitorii invitați apar ca personaje (hipnotiști, inchizitori etc) sunt, din 2014, rulate în varii contexte expoziționale din țară și străinătate

Festivalul care duce – din 2012 – literatura în cele mai publice și creative contexte, prilejuind contactul publicului din cele mai diverse categorii socio-profesionale cu autori contemporani.

Singurul festival literar românesc parte din Versopolis, cea mai importantă rețea europeană de festivaluri literare.

Singurul festival literar timișorean care reunește concepte de eveniment (Pătura care   citește, Lecturi aprinse) preluate și organizate și în alte centre culturale.

Primul festival literar timișorean care, prin proiectul Versopolis, atrage fonduri externe care să îi susțină dezvoltarea durabilă.

LitVest înseamnă și contactul direct cu elevei în școli, se merge în 6 -7 școli se discută literatură cu elevii. În total pe ediție în jur de 2000 de persoane au contact direct cu cartea și cu scriitorii creatorii literari.

Crețu a concluzionat:

“Timișoara are nevoie de LitVest, fiibdcă prin raritate, originalitate și creativitate, a devenit  un fenomen promovănd Capitala Culturală Europeană a Lecturilor Publice. Ne-am dat seama că nu mai există niciun oraș în lume în care să organizeze așa ceva, fiindcă este orașul premierelor și are o premieră și în promovarea lecturii publice.

Este singurul festival din țară care a generat export de concept, de eveniment cultural! Pătura care citește și Lecturi aprinse se organizează și în alte centre culturale.

Este singurul festival românesc unde citesc din mari poeți ai lumii inclusiv copiii de la sate. Suntem unul dintre puținele festivale care se poate spune că nu e doar un festival…!”.

 

 

Comentarii

comentarii