Acasă Cultura Cel mai mare festival de trompete din lume, prezentat, vineri, în Piața...

Cel mai mare festival de trompete din lume, prezentat, vineri, în Piața Victoriei din Timișoara

1072
DISTRIBUIȚI

În prezența lui Vladan Tadic – consulul general al Republicii Serbia – vineri, 6 iulie, de la ora 13.00, în Piața Victoriei din Timișoara, va avea loc prezentarea celui mai mare festival de trompete din lume, ce are loc în Serbia, an de an – un fenomen unic greu de povestit.

La eveniment va cânta orchestra Dragacevske Trube din Guca. Vor mai fi prezenți Ognean Crstici – presedintele Uniunii Sârbilor din România și Iavor Radovancovici – reprezentant al mediului de afaceri din Timiș, managerul restaurantului Lloyd.

În fiecare an, la mijloc de august, un sătuc de munte din inima Serbiei se transformă în capitala distracției, a muzicii etno, a dansului, a prieteniei și a festinurilor gastronomice, un amalgam unic între mega-festivalurile hippie din anii 70, pofta de viața și tradițiile Balcanilor.

Festivalul de trompete de la Guča este un fenomen unic în lume care nu poate fi povestit. Festivalul de la Guča este o experiență care trebuie trăită măcar odată în viață. Încercați să vă imaginați un sătuc patriarhal de 2000 de locuitori ascuns într-un peisaj idilic de munte. Și acum încercați să vă imaginați că, brusc, în miez de vară, acest paradis montan este invadat, pur și simplu de peste o jumătate de milion de oameni! Ați citit bine. Recordul de audiență la Festivalul de la Guča a fost de peste 600.000 de persoane, în cele patru zile de festival!

Festivalul de trompete de la Guča este considerat ”cel mai bun festival din lume”, citând un participant englez care spunea că ”Guča e cel mai sălbatic festival de muzică de pe pământ, un festival de nebunie”, Și, cu adevărat, la Guča, în patru zile se petrece o frumoasă nebunie, o descătușare de muzică, dans și distracție, întreținută de zeci de formații de suflători care cântă simultan pe străzi, pe terase și, cei mai buni, ajung pe scena oficială a festivalului. În tot acest timp, peste tot în jur purceii se perpelesc pe jar și pe grătare sfârâie pleșcavițele și micii sârbești, nopțile încheindu-se apoteotic cu focuri de artificii.  Pe toată perioada festivalului de la Guča, zona devine și un uriaș târg cu sute de tarabe la care poți găsi de toate, de la obiecte de artizanat, suveniruri, haine, produse tradiționale și multe multe altele.

Festivalul de Trompete de la Guča se desfășoară anul acesta între 9 și 12 august, perioadă în care  Guča devine capitala trâmbiței, iar Dragacevo, regiunea în care se află Guča, republica trompetelor, o entitate unică în întreaga lume.  Cât privește concursul propriu-zis, sutele de formații de suflători se înscriu încă de la începutul anului într-un concurs din care doar câteva zeci de califică pentru fazele finale care au loc chiar la Guča, în timpul festivalului.

 

Comentarii

comentarii