Acasă Actualitate Cel mai valoros caiacist timișorean, eliminat din lotul național chiar dacă rezultatele...

Cel mai valoros caiacist timișorean, eliminat din lotul național chiar dacă rezultatele sunt de partea lui: “Nu au fost de acord să mă antrenez singur și să bat sistemul”

DISTRIBUIȚI

Darius Zaharia a început să practice caiacul la vârsta de 12 ani. La 15 ani era deja cooptat la lotul național de juniori. În 2022, la 19 ani, a luat medalia de bronz la Campionatul European, la U23. De la 18 ani este legitimat la clubul Dinamo. În 2023 a concurat cu de la Constanța și a ocupat locul șase la Mondiale. În 2023, după aproape zece ani de muncă și sacrificii, cu o săptămână înainte de Campionatul European, au început problemele pentru Darius Zaharia.

“La campionatele naționale reprezentam clubul Dinamo, dar mă antrenam cu lotul național. Cu o săptămână înainte de europene, deși aveam o barcă competitivă, antrenorul lotului a decis să schimbe echipajul. M-au anunțat că trebuie să trag cu un alt coleg, mult mai slab. Ca atare nici n-au fost rezultate bune. Tot în 2023, în august, când am avut selecția pentru intrarea în lot, am câștigat toate probele, dar federația a ales să nu mă ia la lot. Au motivat că am făcut ce am vrut, că nu ascult, că m-am axat doar pe proba de simplu. În 2023-2024 m-am antrenat singur, acasă, în mare parte din banii proprii, chiar dacă am promit sprijin și de la Dinamo, dar foarte puțin. Am mers la Campionatul Național și i-am bătut pe toți. Adică am câștigat în fața unor sportiv care aveau toate condițiile, masă, masaj, antrenor. Eu m-am antrenat singur și i-am bătut pe toți. În aprilie, am câștigat cu un avans de 11 secunde, la simplu 1.000. A mai fost o regată internațională, care avea criteriu și selecția pentru Campionatul European, iară am câștigat tot ce se putea, și Caiac-1 la 1.000 m și Caiac-1 la 500 m”, a povestit Darius Zaharia, sportivul timișorean în vârstă de 21 de ani.

Antrenamente pe Bega

Deși s-a antrenat singur pe Bega, Darius Zaharia a primit indicații de la antrenorul timișorean Octavian Ispas, acum antrenor în Norvegia. Acesta i-a făcut programul și l-a ajutat cu sfaturi.

“Chiar dacă i-am bătut pe toți, am demonstrat că merit să fiu în lot, federația a ales din nou să nu mă ia la europene. Nu au fost de acord să mă antrenez singur, acasă, și să bat sistemul. Mă întreb de ce merge la europene, la Bratislava, unul mai slab decât mine, unul care nu m-a bătut niciodată. În 15 iulie va avea loc Campionatul Mondial, la Plovdiv, iar federația în continuare nu m-a luat în echipă. S-a ținut un birou federal și acolo s-a decis că nu am ce căuta în lot. La fiecare sport se face o selecție, cine să participe la european și mondial. Normal ar trebui să meargă cei mai buni. Practic, la noi nu e așa. Am demonstrat la regata internațională de la Pitești, care a avut ca scop și baza selecției, iar antrenorul lotului m-a propus pentru participarea la Campionatul European, dar și pentru Campionatul Mondial, dar federația nu a fost de acord!”, a mai spus Darius Zaharia.

“Nu vreau să renunț, dar dacă sistemul nu mă ajută e foarte greu”

Sportivul timișorean trage din greu pe Bega. Dimineața se trezește la ora 7, la 8 pleacă la antrenamentul pe apă. După antrenamentul de apă face alergare, 5-6 kilometri. Se întoarce acasă pentru un somn de două ore, iar apoi revine la al doilea antrenament, pe apă și în sala de forță. Ajunge acasă doar să doarmă.

În ciuda a ceea ce se spune, Bega ajută sportivii

“Față de lacul Snagov, care e apă stătătoare, Bega e o apă foarte grea. Te ajută, mai ales când vâslești contra. Acum am o competiție în Spania, plec peste două zile. În august va vor fi campionatele naționale, iar mă voi duce de unul singur, să demonstrez că sunt bun. Iar va fi selecția pentru lotul național. Sigur o să câștig. Știu cât am muncit. Îmi doresc foarte mult să facă sportul acesta, nu vreau să renunț, dar dacă sistemul nu mă ajută e foarte greu”, a mai spus Darius Zaharia.

România nu a mai avut de mult timp rezultate pe plan internațional la caiac.

“La caiac nu sunt rezultate de vreo 20 de ani la olimpiade. România nu va avea niciun sportiv la Paris, la proba de caiac. Eu zic că e din cauza președintelui federației. Conduce federația de patru mandate. Foarte multe generații s-au lăsat din cauza antrenorilor și a președintelui”, a încheiat Darius Zaharia.

Comentarii

comentarii