Acasă Actualitate Cele 410 mori ale Banatului, reunite într-o carte-album

Cele 410 mori ale Banatului, reunite într-o carte-album

DISTRIBUIȚI

Efortul lui Radu Trifan și echipei Asociația Acasă în Banat de a inventaria, restaura și promova morile din Timiș și Caraș-Severin a fost încununată și cu o carte-album. Tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, prin Timbrul de Arhitectură, volumul “Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din județele Timiș și Caraș Severin”, a fost lansat la Centrul Info Bastion din Timișoara.

Au fost inventariate nu mai puțin de 410 obiective, un patrimoniu mulinologic foarte important pentru regiune.

De la morile cu ciutură de la Eftimie Murgu, la morile mari de la Jimbolia sau Sânnicolau Mare, trecând pe la moara de decorticat orez de la Banloc și până la moara cu turbină de pe râul Bega, la Balinț, Banatul se bucură de un patrimoniu mulinologic cu o istorie fascinantă.

„În Banat s-a păstrat cel mai mare număr de mori istorice din toată țară. Fie că sunt instalații simple amplasate pe cursuri de apă, fie că sunt mori mari construite în epoca de glorie a motorului cu abur, toate fac parte din istoria noastră. Efortul nostru este de a le face cunoscute publicului și de a le spune povestea pentru a le putea pune în valoare și de a opri dispariția lor”, a spus Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Asociația Acasă în Banat a intervenit pentru repunerea în funcțiune, a făcut lucrări de reabilitare sau de întreținere la nu mai puțin de 55 de astfel de obiective.

În lunile octombrie și noiembrie, vor avea loc lansarea volumului și în orașele Reșița, Jimbolia, Sânnicolau Mare și Oravița.

Acest volum este singurul care reunește un număr atât de mare de obiective mulinologice, cu fotografii detaliate pentru fiecare și locația GPS.

Centrul Info Bastion din Timișoara găzduiește și o expoziție itinerantă dedicată morilor din Banat.

Comentarii

comentarii