Dragostea este frumoasă, dar reprezintă și o muncă de echipă intensă pentru a fi întreținută. Cuplurile care trec de fiorii îndrăgostirii de la început știu că, într-o relație, apar multe provocări. Există câteva greșeli pe care orice cuplu ar trebui să le evite, pentru a fi împreună cât mai mult timp și pentru a fi împliniți în acest parteneriat.
Începem chiar cu această idee de „parteneriat”, pentru că o greșeală frecventă este cea de a înțelege că o viață în doi presupune a colabora, cu aceleași scopuri în față. Uneori, cei doi iubiți au tendința de a încerca să-și dovedească propriul adevăr, într-o luptă permanentă pentru a avea dreptate. Dar uită că nu este vorba despre o competiție, ci despre o colaborare spre o viață liniștită și fericită… împreună.
Relațiile nu se întrețin singure. Aceasta este o altă greșeală din ce în ce mai frecventă. Mulți parteneri, după o vreme, uită să mai fie și prieteni: să râdă împreună, să aibă activități comune, să se cunoască dincolo de rutina zilnică. Fă loc în viața voastră pentru bucurii simple – un film, o plimbare, o cafea doar voi doi.
Tot mai des se întâmplă ca unul dintre parteneri să aibă pretenția ca celălalt să-l “completeze“. Dacă intri într-o relație cu goluri personale și speri ca partenerul să le umple, pui o presiune nedreaptă asupra relației. Fiecare dintre parteneri este un individ unic, care trebuie să se dezvolte în afara relației, iar în interiorul acesteia, să aducă plus valoare. În acest fel, nu vor exista inegalități, așteptări sau frustrări.
Încă ceva ce se întâmplă tuturor este să ne pierdem echilibrul între ceea ce oferim și ce ne dorim de la partener. Poate te lași pe tine în plan secund? Mulți oameni renunță treptat la ceea ce îi definește – pasiuni, prieteni, obiceiuri – în numele „compromisului” în cuplu. Dar, în timp, devin frustrați și simt că și-au pierdut identitatea.
Sau poate ceri prea mult de la celălalt? Mulți dintre noi presupun că partenerul „ar trebui să știe ce simt” sau „să-și dea seama că am avut o zi grea”. Dar realitatea e că nici cei mai iubitori oameni nu pot citi gândurile. Lipsa comunicării clare duce la frustrare și, uneori, la conflicte inutile.
Este esențial să discutați cât de des puteți despre sentimentele voastre, pentru că nevoile fiecăruia s-ar putea să difere de la o perioadă la alta și este necesar să vă ajustați permanent ceea ce așteptați unul de la altul, pentru un bun echilibru în cuplu.
Timpul trece, cei doi parteneri se obișnuiesc unul cu celălalt…
Și… se stinge flacăra pasiunii. După primii ani, atracția fizică nu mai vine de la sine. E nevoie de efort și implicare ca să menții scânteia dintre voi. Planifică momente de intimitate, surprize, atingeri blânde. Romantismul trebuie să fie întreținut mereu și… întotdeauna cu prezervative. Protecția este sexy, pentru că elimină riscul de sarcini nedorite și vă permite să vă lăsați purtați de val.
O greșeală care destramă cuplurile este comparația cu ceilalți. În special cu alte relații prezentate în social media. Relații ideale, pentru că nimeni nu postează certurile, dezamăgirile sau tăcerile apăsătoare. Dar atunci când compari realitatea voastră cu imaginea filtrată a altora, creezi așteptări nerealiste și nemulțumiri artificiale. Dacă treci prin aceste sentimente în relația ta, înlocuiește comparația cu recunoștința. Uită-te la ce merge bine între voi și construiește de acolo.
O altă greșeală comună pe care multe cupluri o fac este să lase lucrurile să vină de la sine, gândind că iubirea e suficientă. Iubirea e fundația, dar relația are nevoie de comunicare, grijă, respect, umor, angajament și efort. Mulți cred că dacă „se iubesc”, totul se rezolvă de la sine. Relația este ca o grădină: o uzi, o cureți, o îngrijești. Acolo unde pui energie, apar și roadele.