Acasă National Cele mai profitabile filme cu buget redus

Cele mai profitabile filme cu buget redus

DISTRIBUIȚI

filme buget redusNu toate producţiile de succes au beneficiat de o distribuţie cunoscută şi de bugete de sute de milioane de dolari. Business Insider a alcătuit o listă a celor mai profitabile filme cu buget limitat.

 

The Purge – Buget: 3 milioane $; Încasări în primul weekend: 34 de milioane $

Atuurile filmului au fost conceptul interesant şi faptul că Ethan Hawke a acceptat să joace unul dintre rolurile principale. Chiar şi aşa, profitul obţinut în primele zile de la lansare i-a surprins pe specialişti. Acţiunea filmului comercializat în România sub numele de Noaptea Judecăţii se petrece într-un viitor apropiat în care timp de 12 ore pe an se suspendă toată legile.

Once – Buget: 150 000 $; Încasări: 9.4 milioane $

Lansat în 2006, filmul, tradus în România Odată ca niciodată, i-a uimit pe criticii irlandezi şi a atras atenţia şi peste hotare. Personajele principale, un cântăreţ de stradă şi o pianistă, care se îndrăgostesc şi ajung să cânte împreună, nu sunt jucate de actori profesionişti, ci de cântăreţii Glen Hansard şi Marketa Irglova.

The Full Monty – Buget: 3.5 milioane $; Încasări: 50 de milioane $

Gol Puşcă, povestea unor muncitori britanici transformaţi în stripperi, a reuşit să strângă peste 250 de milioane de dolari pe plan mondial, fără un buget impresionant. Mai mult, filmul a fost nominalizat la patru premii Oscar, printre care Cel mai bun film şi a câştigat premiul BAFTA, la aceeaşi categorie, în faţa Titanicului lui James Cameron!

Paranormal Activity – Buget: 15 000 $; Încasări: 109 milioane $

Filmul lansat în 2009 a surprins prin faptul că a reuşit să evite clişeele filmelor de groază şi să fie suficient de înfricoşător, dar mai ales datorită încasărilor de peste o sută de milioane de dolari, la un buget aproape insignifiant. Producătorul Jason Blum a ajutat apoi şi la realizarea continuărilor, dar şi a filmului The Purge.

Sex, Lies and Videotape – Buget: 1.2 milioane $; Încasări: 24 milioane $

Sex, minciuni şi casete video, primul film al lui Steven Soderbergh, a beneficiat de publicitatea pe care i-au adus-o zvonurile cum că scenariul ar fi fost alcătuit în 8 zile, pe un bloc de hârtie, în timp ce Soderbergh călătorea. Producţia o are în rolul principal pe Andie MacDowell, şi ea la primul film important din carieră.

Lock, Stock and Two Smoking Barrels – Buget: 1.3 milioane $; Încasări: 25 de milioane $

Primul lungmetraj realizat de Guy Ritchie i-a adus regizorului britanic recunoaşterea în lumea cinematografiei. Jocuri, poturi şi focuri de armă, cum a fost tradus la noi în ţară, spune povestea lumii interlope londoneze şi a impresionat atât de tare, încât a justificat realizarea unei continuări, Snatch / Unde dai şi unde crapă, cu Brad Pitt într-unul dintre rolurile principale.

Blair Witch Project – Buget: 60 000 $; Încasări: 140 de milioane $

Proiectul Blair Witch a beneficiat de o campanie de promovare virală, agresivă şi foarte bine realizată, înainte ca această tactică să devină ceva obişnuit. Pelicula este filmată în aşa fel încât să dea impresia unor imagini din arhiva personală şi are un stil apropiat de cel al documentarelor şi al reality-show-urilor. Lansat în 1999, Blair Witch Project este al patrulea cel mai de succes film de groază în Statele Unite.

Napoleon Dynamite – Buget: 400 000 $; Încasări: 44 de milioane $

Cunoscut pentru bugetul limitat de care dispunea, filmul a fost editat într-un apartament, folosind un computer de 6000 de dolari, mai scump cu cinci mii de dolari decât salariul lui Jon Heder, actorul din rolul principal. Lansată în 2004, producţia americană este mai mult decât filmul tipic cu şi despre adolescenţi.

Pink Flamingos – Buget: 12 000$; Încasări: 7 milioane $

Filmul, scris de John Waters sub influenţa drogurilor, după spusele acestuia, dar realizat în timp ce era treaz, a fost produs ca să şocheze. Filmările aveau loc doar în weekenduri, în timpul săptămânii, toată echipa, incusiv actorii, încercând să facă rost de bani ca să continue producţia. Divine, actriţa principală, a fost prinsă furând dintr-un magazin în timpul filmărilor şi, ulterior, costumierii şi cei care s-au ocupat de decoruri au spus că s-au bazat pe un buget de o sută de dolari, restul lucrurilor fiind furate.

Night of the Living Dead – Buget: 114 000 $; Încasări: 12 milioane $

Pentru realizarea peliculei, cunoscută în România drept Noaptea morţilor vii, George Romero a strâns bani de la un grup de investitori, care au plătit câte şase sute de dolari. Proiectul a lansat practic un nou gen, al filmelor cu zombie, şi a atras şi o continuare, realizată cu 500.000 de dolari, care a avut încasări de peste 55 de milioane.

El Mariachi – Buget: 7 000 $; Încasări: 2 milioane $

Primul film al lui Robert Rodriguez, El Mariachi este o peliculă în limba spaniolă, care nu a fost destinată pieţei americane. Producţia a stârnit totuşi interesul criticilor de la Hollywood, în ciuda bugetului de austeritate, din cauza căruia, după spusele regizorului, fiecare scenă a trebuit repetată de mai multe ori înainte de pornirea camerelor, ca să nu fie nevoie să mai fie filmată o dată. Antonio Banderas şi Salma Hayek au devenit cunoscuţi publicului din întreaga lume după succesul filmului.

Rocky – Buget: 950 000 $; Încasări: 117 milioane $

Rocky, povestea boxerului adus la viaţă de Sylvester Stallone, este un film cu buget redus care a beneficiat din plin de invenţia camerei de filmat Steadicam, cu ajutorul căreia se stabilizează imaginea chiar şi când operatorul este în mişcare, fără să fie nevoie de şine sau de alte instalaţii. Astfel, scenele în care telespectatorii îl urmăresc pe Rocky Balboa cum se antrenează prin oraş par să fie desprinse dintr-o producţie scumpă de la Hollywood, nu dintr-un film cu un buget limitat.

Mad Max – Buget: 400 000 $; Încasări: 100 de milioane $

Filmul, care transpune viziunea lui George Miller despre un viitor distopic în Australia, l-a făcut cunoscut întregii lumi pe Mel Gibson. Se pare că bugetul ar fi fost atât de restrâns, încât Gibson a fost singurul de pe platou îmbrăcat în haine din piele naturală, iar scenele care implicau accidente au fost repetate de multe ori înainte să fie filmate, pentru că Miller nu îşi permitea să înlocuiască autoturismele.

Clerks – Buget: 31 665 $; Încasări 3.1 milioane $

Deşi filmul, tradus Funcţionarii în România, nu a bătut recorduri de box-office, i-a adus un profit important lui Kevin Smith, care a investit puţin peste 30.000 de dolari în producţie. Dacă ar reface pelicula, lansată în 1994 în Statele Unite, probabil ar costa şi mai puţin, pentru că Smith, care a fost constrâns de buget să folosească film alb negru, nu avea la dispoziţie metodele ieftine de filmare de astăzi, cum sunt camerele de pe smartphone-uri.

Saw – Buget: 1.2 milioane $; Încasări: 55 de milioane $

Pentru a produce lungmetrajul, James Wan şi Leigh Whannell au realizat iniţial un scurtmetraj de nouă minute, despre un om prins de o capcană pentru urşi, într-o cameră necunoscută. Impresionaţi, cei de la studiourile LionsGate le-au oferit un buget de 1.2 milioane de dolari, iar scurtmetrajul a devenit celebra scenă din debutul filmului.

Halloween – Buget: 325 000 $; Încasări: 47 de milioane $

Realizat în 1978, filmul l-a făcut cunoscut publicului pe John Carpenter, celebru pentru filmele de groază şi SF pe care le-a realizat de-a lungul anilor. Bugetul a fost atât de redus, încât masca lui Michael Myers era de de fapt o mască a căpitanului Kirk, din Star Trek, vopsită cu un spray, iar garderoba lui Jamie Lee Curtis a fost achiziţionată cu mai puţin de 100 de dolari.

VIDEO pe Mediafax.ro!

Comentarii

comentarii