Acasă Actualitate Centru de Transplant de Celule Stem, la Timişoara

Centru de Transplant de Celule Stem, la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Timişoara, alături de Bucureşti şi Târgu Mureş, va avea un Centru de Transplant de Celule Stem, precum şi un Centru de Recrutare şi Testare Primară, dacă Hotărârea, privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va fi aprobată de către guvern. Documentul a fost înaintat spre aprobare, miercuri, 1 iulie.
De asemenea, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoetice va funcţiona ca instituţie publică cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătăţii şi va fi finanţat de la bugetul de stat, din donaţii, sponsorizări şi din alte surse, conform legii.
Vor mai fi înfiinţate Centre de Recrutare şi Testare Primară în Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi şi Iaşi.
Registrul Donatorilor Voluntari va funcţiona cu un număr total de 40 de posturi, asigurate prin redistribuire din cadrul unităţilor subordonate Ministerului Sănătăţii.
Registrul Donatorilor Voluntari va  urmări coordonarea activităţii de donare de celule stem hematopoetice periferice şi centrale; crearea şi gestionarea unei baze de date pe teritoriul României, privind persoanele fizice care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem şi interconectarea obligatorie cu organismele similare internaţionale.
În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, sunt destul de scăzute. Pentru a da o şansă de vindecare acestor pacienţi, se impunea infiinţarea unei instituţii care să poată gestiona o bază de date privind persoanele fizice, care şi-au dat acceptul pentru a dona celule stem pentru tratamentul unor pacienti cu hemopatii maligne.
Prin acest proiect, se oferă pacienţilor diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluţie severă, şanse reale de vindecare în România, creând astfel premisele care conduc la creşterea speranţei de viaţa a acestora.

Comentarii

comentarii