Acasă Actualitate Centrul de Transfer Tehnologic Universitar de 1 milion de lei, creat la...

Centrul de Transfer Tehnologic Universitar de 1 milion de lei, creat la Universitatea de Științele Vieții Timișoara

DISTRIBUIȚI

Vineri 26 mai, în Sala Verdi din cadrul Iulius Congress Hall – Iulius Mall Timișoara, Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, a făcut o prezentare amplă a Centrului de Transfer Tehnologic Universitar Timișoara, o investiție de aproape 1 milion de lei, realizată de către cercetătorii de  la USV.

Unul dintre obiective este promovarea investițiilor și valorificarea potențialului infrastructurilor din cadrul USV Timișoara prin facilitarea accesului întreprinderilor la expertiză extinsă, în domeniul alimentar în scopul obținerii unor soluții inovative aplicabile în productie.

Prof. univ. dr. Isidora Radulov, prorectorul USV Timișoara, a explicat: ”Proiectul este reușit. Am dus la îndeplinire tot ce ne-am propus. Astfel tot ceea ce facem prin activitatea de cercetare la Universitate de Științele Vieții coresponde economic și se răsfrânge asupra mediului socio-economic. Acest centru economic de transfer vine în ajutorul nostru, al cercetătorilor din cadrul USV, și al celor din industrie.

Centru este specializat și în ceea ce înseamnă proprietate intelectuală, în mod special proprietatea industrială și putem ajuta astfel mediu economic și persoanele fizice să aplice pentru a obține titlul de proprietate intelectuală. Proiectul a fost scris în 20220, declarat câștigător în 2021, iar în 2023 am ajuns la final”.

Evenimentul de promovare s-a numit „Realizarea transferului tehnologic în vederea obținerii unor alimente inovative îmbogățite cu compuși bioactivi -CTTU 2020 și răspunde cerințelor formulate prin programul POR/2020.

Este vorba de promovarea transferului tehnologii, dezvoltarea de legături şi sinergii între întreprinderi, centrele de cercetare şi dezvoltare şi învățământul superior, în special promovarea investițiilor în dezvoltarea de produse şi de servicii, transferul de tehnologii, inovarea socială, ecoinovarea şi aplicațiile de servicii publice.

De asemeneea, aici mai intră și stimularea cererii, crearea de rețele şi de grupuri şi inovarea deschisă prin specializarea inteligentă, precum şi sprijinirea activităților de cercetare tehnologică şi aplicată, liniilor- pilot, acțiunilor de validare precoce a produselor, capacităților de producție avansate şi de primă producție, în special în domeniul tehnologiilor generice esențiale şi difuzării tehnologiilor de uz general.

Gabriel Șușter a spus că operațiunea se numește Sprijinirea entităților de inovare şi transfer tehnologic, domeniul de specializare inteligentă ”Bioeconomie”, are ca obiectiv general dezvoltarea de legături şi sinergii între întreprinderi şi centrele de cercetare şi dezvoltare din invățământul superior, prin promovarea investițiilor în dezvoltarea de produse, sprijinirea activităților de cercetare tehnologică şi aplicată, transferul de tehnologii ecoinovative în industria alimentelor făinoase.

Prin obiectivele si activitățile stabilite proiectul prezintă caracter trans-sectorial adresându-se, subdomeniilor regionale de specializare inteligentă Vest 1.1. sectorul Agroalimentar și 1.3. Sănătatea și calitatea vieții.

Obiectivele sunt direcționate spre prioritățile de investiții formulate prin programul POR şi vizează creşterea inovării în firme prin susținerea entităților de inovare şi transfer tehnologic în domenii de specializare inteligentă din industria alimentară, în scopul promovării produselor alimentare funcționale cu impact asupra sănătătii consumatorului și a calității vieții.

Dintre obiective amintim: Dezvoltarea de legături şi sinergii între mediul academic și privat în domeniul cercetării tehnologice, transferului de tehnologii şi ecoinovării. Sprijinirea activităților de cercetare tehnologică aplicată, de realizare a liniilor-pilot, acțiunilor de validare precoce a produselor, capacităților de producție avansate şi de primă producție, în domeniul alimentar.

Promovarea transferului în producție a rezultatelor ecoinovării prin dezvoltarea și implementarea în producție a unor noi produse funcționale, sigure din punct de vedere alimentar.

Creşterea vizibilității Centrului de Transfer Tehnologic CTT al USVT prin activitatea de diseminare și promovare.

Implementarea proiectului va duce la realizarea a doua transferuri tehnologice către mediul economic în domeniul agroalimentar.

Cuantificarea OS2 constă în realizarea a 8 studii de transfer tehnologic, elaborarea rețetelor de fabricație, a specificațiilor tehnice, a schemelor tehnologice și a parametrilor de proces precum și analiza nutrițională și în principii active.

Prin proiect au fost achizitionate 8 echipamente (din ajutorul regional pentru investiții) necesare obținerii alimentelor funcționale făinoase, precum și câteva categorii de servicii pentru sprijinirea entităților de transfer tehnologic (din ajutorul de minimis).

S-a preconizat participarea la 4 manifestări științifice în domeniul inovării precum și la 2 târguri expoziționale. De asemenea se urmărește crearea a 3 locuri de muncă permanente pentru realizarea și operaționalizarea Centrului de Transfer Tehnologic Universitar Timișoara CTTU, investiția vizată prin proiect constând în crearea unei entităţi de inovare şi transfer tehnologic, CTTU al USVT.

Valoarea totală a cererii de finanțare este de 997.380,30 lei, din care valoarea totala eligibilă 790.958,30 lei, contribuţia proprie  349.979,54 lei, asistenţă financiară nerambursabilă 647.400,76 lei.

Comentarii

comentarii