Acasă Actualitate Centrul Medical Cristian Șerban Buziaș – o instituție unică în România, prin...

Centrul Medical Cristian Șerban Buziaș – o instituție unică în România, prin profilul ei

468
DISTRIBUIȚI

Centrul Medical “Cristian Şerban” de Evaluare, Terapie, Educație Medicală  Specifică și Recuperare, din Buziaş, județul Timiș, este o instituție unică în România, prin profilul ei, înființată anume pentru copii şi tineri cu diabet zaharat și hemofilie.

Acestora în timp, li s-au adăugat și alte categorii de bolnavi (cu: obezitate, dislipidemii, alte boli ale sângelui, în afară de hemofilie,  boli cronice, precum și pacienți care au nevoie de recuperare fizică). Centrul a fost construit și dat în funcțiune, între anii 1992 și 1997, de Fundația ,,Cristian Șerban”,  întemeiată de către familia de medici și profesori universitari Viorel şi Margit Şerban, din Timișoara, în memoria fiului lor, Cristian. 

Ideea acestora, originală, a dat roade, încă de la început, iar cu timpul, activitatea medicală și-a extins aria și s-a perfecționat, în pas cu progresele înregistrate pe plan internațional.

Centrul este un spital public (nu unul privat), fiind introdus, chiar de la început, în sistemul medical de stat, ceea ce înseamnă că ,pentru pacienți, totul este  gratuit. 

El are o capacitate de 50 de locuri, repartizate în secția de diabet zaharat (25 de locuri) și trei compartimente: hematologie (5 locuri), recuperare fizică medicală (5 locuri ) și cronici (15 locuri) și este încadrat cu o echipă terapeutică experimentată, complexă, compusă din medici specialiști de diabet, nutriție și boli metabolice,  pediatri, hematolog, nutriționist, psiholog, educatori, kinetoterapet, fizioterapeut și asistenți medicali calificați.

Bolnavii beneficiază de condiții de spitalizare foarte bune: bune: cazare în camere  cu două paturi (majoritatea), alimentație dietetică, științific întocmită,  posibilități de recuperare, de activitate fizică, de recreere etc.

Centrul funcționează tot timpul anului,  în serii cu durată de 10-14 zile, pentru copii și  tineri cu vârsta până la 44 de ani. Însoțitorii copiilor și ai pacienților nedeplasabili se pot interna, în condițiile legii și cu sprijinul Fundației Cristian Șerban.

Comentarii

comentarii