Acasă Economic Cererea de purcei Bazna și Mangalița depășește de 4 ori oferta în...

Cererea de purcei Bazna și Mangalița depășește de 4 ori oferta în Timiș

DISTRIBUIȚI

În cadrul programului de susținere a crescătorilor de suine Bazna și Mangalița, există o discrepanță foarte mare între cerere și ofertă în Timiș. Doru Petanec, directorul Direcției Agricole Județene Timiș, a explicat că până în luna noiembrie, în 2019, au fost livrați 230 de purcei fermierilor pentru creștere și îngrășare și numai 61 de porci grași au fost livrați la abatoare.

”Cererea este foarte mare. Nu putem să o onorăm pe toată. Avem înscriși în program 458 de fermieri-furnizori, dar aceștia nu au reușit să asigure purceluși la nivelul cerințelor. Depinde câți purcei fată o scroafă și cât este dispus fermierul să ofere. El are dreptul să își rețină din purcei. Cererea depășește cu 3 – 4 ori oferta. Fermierul primește gratuit purceii să îi crească și să îi îngrașe”, a explicat Petanc. În Programul Bazna și Mangalita există trei entități: producătorul, beneficiarul și procesatorul. Fermierii susțin că, în aceste condiții, inițiatorii programului trebuiau să facă un preț de achiziție al pieței, la care să adauge doi-trei lei subvenția pe animalul viu. Așa trebuia să fie, dar nu este. Așadar e o carență a programului. A doua carență este că nu există procesatori în fiecare județ. Sunt producători care ar livra și mulți beneficiari care ar cumpăra carne din aceste două rase, dar există o lipsă de procesatori. Acest program a început cu stângul din păcate. Nu toți porcii care intră aici sunt rasa Mangalița dovedită cu certificat, mulți purcei sunt metiși, iar alții, pur și simplu, păroși și sunt confundați cu Mangalița. De asemenea, în ceea ce privește programul de toamnă-iarnă, la tomate, fermierii au început să livreze producția. Din cei 25 de înscriși, jumătate dintre ei au venit cu documentele la DAJ Timiș să arate că au predat marfa și pot să primească subvenția.

135.000 de ha de grâu semănate în Timiș, în 2019

Pentru anul agricol 2019 -2020, în Timiș, au fost însămânțate 135.000 de ha de grâu, 25.000 de ha de triticale, 5.500 ha de orz, 6.600 ha orzoaică de toamnă și 20.000 de ha de rapiță. În mod surprinzător, în luna noiembrie, în județ, au fost temperaturi de 18 – 23 de grade, în timpul zilei, și de 10 -17 grade, noaptea, iar din această cauză fermierii au fost nevoiți să aplice unele tratamente împotriva dăunătorilor la rapiță.  ”Niciunde în cărțile de specialitate nu se vorbește de tratamente împotriva dăunătorilor la rapiță în luna noiembrie. Totuși fermierii din Timiș au fost nevoiți să aplice tratament, dat fiind temperaturile foarte ridicate. Cu siguranță că, pe viitor, dacă așa vor decurge lucrurile, se va schimba modul de aplicare a tehnologiilor multor soiuri și hibrizi”, a explicat Doru Petanec. Ploile au căzut la timp și temperaturile mai calde au favorizat o răsărire eficientă a grâului semănat după perioada optimă. Startul culturilor a avut loc în condiții pedologice prielnice. Rapiţa şi grâul arată foarte bine, au pornit bine în vegetaţie, fiindcă s-a semănat la timp și în condiții pedoclimatice corespunzătoare, dar există și rapiţă semănată pe uscat care este mai firavă. ”Dacă începutul anului 2020 va fi optim din punct de vedere al precipitațiilor, va fi foarte bune, mai ales la cerealele păioase, ținând cont că fermierii utilizează tehnologii moderne, produse fitosanitare de ultimă generație și au dotări superioare. Depinde ce iarnă vom avea, dacă va fi îngheţ la sol, zăpadă sau nu. Condițiile pedoclimatice în agricultura din Timiș sunt excepționale la sfârșitul lunii noiembrie”, spune Petanec.

Comentarii

comentarii