Acasă Actualitate Cererea unui deputat PNL de Olt, de retragere a titlului de ambasador...

Cererea unui deputat PNL de Olt, de retragere a titlului de ambasador cultural al Timişoarei lui Popa Popa’s, va fi discutată de consilierii locali

1118
DISTRIBUIȚI

Scrisoarea deschisă a deputatului PNL de Olt Gigel-Sorinel Ştirbu, aderesată primarului Nicolae Robu, prin care solicită Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană să revoce titlul de ambasador cultural oferit caricaturistului Ştefan Popa Popa’s, va intra săptămâna aceasta în discuții în comisiile Consiliului Local Timișoara.

Prin scrisoarea transmisă în data de 23 iulie, Știrbu, Președintele Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare în masă, cere retragerea titlului de ambasador cultural al Timişoarei al maestrului; „din cauza afirmaţiilor defăimătoare şi discriminatorii făcute în cadrul unei emisiuni televizate”.

”Domnul Ştefan Popa Popa’s nu merită să mai fie ambasadorul cultural al Timişoarei, pentru că această distincţie ar trebui să-l facă responsabil pentru declaraţiile făcute în spaţiul public,” a scris Gigel-Sorinel Ştirbu.

Totul a pornit de la această declarație făcută de Popa’s, în emisiunea „Convergenţe” a postului local Tele Europa Nova Timişoara: „Publicul din Timişoara s-a schimbat, avem peste 60% olteni în loc de timişoreni. Atunci, îmi pun şi eu întrebarea: unde sunt valorile Timişoarei? Trebuie să atacăm pentru că nu au venit cei mai ca lumea. Au venit ciurucurile din Oltenia. Aşa, mai avem olteni foarte valoroşi care au venit în Timişoara şi au făcut lucruri ca lumea”.

De aici a porni un val de retrageri de titluri de cetățean de onoare primite de Popas în mai multe orașe din Oltenia. La Timișoara însă, declarația maestrului a fost primită cu aprobări, fie cu înțelegere, mai ales că Ştefan Popa Popa’s, la fel ca mulți alți mari artiști, este o fire directă, spunând deschis tot ceea ce gândește.

Deputatul PNL de Olt a făcut însă presiuni și i-a scris şi lui Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele CNCD, căruia i-a solicitat să sancţioneze „conform prevederilor legale în vigoare afirmaţiile discriminatorii făcute de Ştefan Popa Popa’s”.

În focul luptei cu maestrul Popa’s, Gigel-Sorinel Ştirbu a dovedit că este doar un ignorat. Președintele Comisiei pentru cultură nu știe nici măcar faptul că titlul de ambasador cultural al Timişoarei i-a fost acordat lui Popa’s de Primăria Timișoara și nu de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. Prin urmare ATCCE nu poate să-i retragă acest titlu onorific.

Discuțiile din comisiile Consiliului Local Timișoara ar trebui să dureze câteva secunde, să ia act de scrisoarea deschisă și să dea un răspuns negativ. Și aceasta pentru că spiritul Timișoarei susține libertatea de exprimare.

”Domnul deputat face o confuzie. Titlul de ‘ ambasador cultural’ nu a fost atribuit de către Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană, ci de către CL Timișoara, la inițiativa primăriei. Pe de alta parte, conflictul iscat de declarațiile domnului Popas la adresa unor cetățeni dintr-o anumită zonă a țării mi se pare exagerat. E cunoscut faptul că domnul Popas a fost înzestrat cu un talent deosebit, care l-a făcut cunoscut pe mapamond. Cum la fel, a fost înzestrat cu o vorbă acidă și ascuțită asemenea caricaturilor pe care le face, cu binecunoscutul talent. Nu putem să sancționăm un om, pentru un presupus delict de opinie. Cum nu putem nici să trecem cu vederea peste comportamentul unor locuitori certați cu simțul civic. E drept, e o greșeală să credem că lipsa educației are adresă în buletin. Și, poate aici, domnul Popas a apăsat prea mult pedala. Dar pentru asta nu putem face un capăt de țară. Carențele de educație au adresa în cei 7 ani de acasă și în felul în care înțelegem să ne raportăm la comunitate. Am văzut și bănățeni certați cu bunul simț, cum am văzut și olteni civilizați, sau viceversa. Timișoara a fost și e un creuzet care atrage oameni de peste tot. Stă în inteligența celor ce locuim aici, să facem din acest loc, unul cu care să ne mândrim. Prin urmare, îl rog pe domnul deputat să înțeleagă că Timișoara își poate regla mecanismele și structura civică. Și că răspundem pozitiv oricărei inițiative constructive de a ridica spiritul civic local și național. Pentru că e mult de lucru!”, spune consilierul local Adrian Orza.

Comentarii

comentarii