Acasă Actualitate Certuri şi bătăi între flămânzi, la Cimitirul din Calea Şagului Timişoara

Certuri şi bătăi între flămânzi, la Cimitirul din Calea Şagului Timişoara

510
DISTRIBUIȚI

duminica la cimitirDSCN1757Nemulţumirea familiilor a fost accentuată şi de faptul că au aşteptat mai multe ore până când a apărut un preot

Duminică, 12 aprilie, cu prilejul Paştelui Blajinilor sau a Duminicii Tomii, la Cimitirul din Calea Şagului Timişoara, sărăcimea capitalei Banatului, cu mic cu mare, a venit în masă pentru a prinde un colac sau mai multe, ouă, cozonaci sau o sticlă de vin, în numele răposaţilor care odihneau în pământ.

Poate că nu ar fi nimic cu asta, dar imediat a apărut şi scandalul. Certurile şi bătăile au apărut între flămânzii tuciurii încărcaţi cu paporniţe şi saci, chiar dacă poliţiştii erau prin preajmă. Mai grav era că, dacă nu le dădeai pachetul, te luau la ceartă şi nu lipsea mult să te şi bată dacă îl dădeai celuilalt. Din fericire, nu s-a lăsat cu sânge sau alte traumatisme. Flămânzii tuciurii erau foarte agresivi şi sfidători, în cimitir fiind prezenți doar doi polițiști. Dacă nu erai atent, nu numai că îţi furau direct din faţă, dar şi îți bagău mâinile în buzunar. Nici nu aşteaptau să vină preotul să facă sfinţirea bucatelor şi pomenirea morţilor, ci pretindeau pachetele de mâncare.

Familiile care vin an de an la morminte să îşi plângă morţii sunt disperaţi şi mulţi preferă să nu vină cu nimic la ei, decât cu o sticluţă de vin şi flori, tocmai pentru a nu-i atrage pe disperaţi. Nemulţumirea familiilor a fost accentuată şi de faptul că au aşteptat mai multe ore până când a apărut un preot, iar la tot cimitirul era mult prea puţin. Abia la ora 14.00 a apărut şi al doilea preot şi a început să blagoslovească bucatele.

Duminica Tomii se sărbătoreşte în prima duminică după Paşti şi este dedicată Apostolului Toma, sinonimă cu Paştele Morţilor sau Lunea Morţilor, dedicată spiritelor moşilor şi strămoşilor.

 

Comentarii

comentarii