Acasă Cultura Cerul ca oțelul. A supraviețui într-un peisaj post-apocaliptic. Scriitorul timișorean Cosmin Leucuța...

Cerul ca oțelul. A supraviețui într-un peisaj post-apocaliptic. Scriitorul timișorean Cosmin Leucuța își lansează noul roman

DISTRIBUIȚI

Scriitorul timișorean Cosmin Leucuța își lansează noul său roman, Cerul ca oțelul, miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 18.30 la librăria La Două Bufnițe din Timişoara.

Iubitorii de literatură din orașul de pe Bega sunt invitați să participe la lansarea celui de-al treilea roman al scriitorului timişorean, publicat recent la editura Humanitas. Invitat alături de autor, la prezentarea cărții, va fi scriitorul Cristian Vicol, iar după discuțiile cu publicul și momentul de întrebări și răspunsuri, va urma o sesiune de autografe.

Cosmin Leucuța (n. 1986, Arad) a început să scrie poveşti la vârsta de 14 ani. La 23 de ani a scris bildungsromanul Laptele negru al mamei, câştigător al primului concurs de debut al editurii Adenium.

În 2013, romanul Statele Unite ale lui Dumnezeu a fost nominalizat la Concursul de Debut Literar UniCredit, organizat de editura Humanitas. În ianuarie 2015 a devenit invitat permanent al site-ului cultural Semne Bune, unde contribuie cu articole, recenzii şi editoriale.

Din 2017 face parte din echipa editorială a revistei digitale LiterNautica. În 2017 a publicat volumul de proză scurtă Numele altora. A primit de două ori premiul Tânărul Prozator al Anului, pentru romanul Hoodoo (Polirom, 2018) şi pentru volumul de proză scurtă Cum te vei îmbrăca la sfârşitul lumii? (CdPL, 2020). Este prezent în antologiile Treisprezece şi Dragostea când te doare, coordonate de Doina Ruşti. Locuieşte lângă Timişoara împreună cu cele 4 pisici ale sale.

„Cerul ca oțelul” este un tur de forță, așa cum ne-a obișnuit Cosmin în mai toate cărțile lui. Surprinzător că într-un cadru postapocaliptic, la limita supraviețuirii, autorul își alege drept protagonist o eroină, un fel de Ellen Ripley care învață să se adapteze într-o lume unde nu xenomorfii fac legea, ci propriii ei semeni dezumanizați, alienați. Road-novel, distopie, poveste cu mult suspans, violență bine dozată, dialoguri pe muchie de cuțit, cartea își atinge țelul fără ocolișuri inutile și ne obligă să medităm în cel mai serios mod la propria noastră natură. Am fi pregătiți să facem față unui astfel de univers fără să ne pierdem umanitatea?“, explică Andrei Mocuța Mocuța.

„O poveste tulburătoare despre lupta pentru supraviețuire a unui singure femei într-un peisaj postapocaliptic. Însă tot ce mai rămâne după un dezastru global de natură incertă este confruntarea terifiantă cu răul din oameni, căci speranța stă ascunsă printre tranșeele ființei. Un roman șocant, care îți ține sufletul captiv pe toată durata lecturii, doar pentru a fi devorat mai târziu“, scrie și Ionuț Cheran.

 

 

Comentarii

comentarii