Acasă Actualitate Charlottenburg, singurul sat circular din România, monument istoric de clasa A, este...

Charlottenburg, singurul sat circular din România, monument istoric de clasa A, este pe cale să dispară

DISTRIBUIȚI

Charlottenburg, aşezarea din Timiș declarată în integralitate monument istoric tocmai graţie unicităţii sale, fiind singurul sat rotund din România, îşi pierde forma care l-a făcut celebru. În ultimii ani s-au construit mai multe case care ies din rând. Planul Urbanistic General are mai bine de un sfert de secol. Zona de protecţie nu e clar trasată, iar administraţia locală nu îşi permite refacerea documentației care ar ţine construcțiile sub control. Puţinii oameni care nu au părăsit vatra satului sunt sătui de obligaţiile şi interdicţiile pe care le presupune traiul într-un sit rural.

Construcții noi, în diferite faze de excuție, au apărut chiar la intrarea în Charlottenburg, unicul sat rotund din România. Fix această ciudățenie l-a făcut celebru și i-a câștigat un loc pe lista monumentelor istorice de clasa A încă din 2010. În justificarea deciziei de atunci, Ministerul Culturii arăta că toate casele satului sunt dispuse circular, în jurul unui parc cu raza de aproximativ 210 m.

Cele mai noi construcții din sat par să nu mai respecte regulile după care s-a clădit așezarea, la 1711.

”Tendința e de a se mări satul, sunt mulți doritori, care vor să-și cumpere imobile, teren să-și construiască imobile. Ne aflăm într-un blocaj imobiliar la Charlottenburg.

În ultimii 10 ani, în sat au apărut case noi, cu etaj în lipsa unui plan urbanistic de zona protejată se construiește fără viziune, pentru că nu sunt necesare autorizații speciale. Întocmirea unui plan urbanistic de zonă protejată depășește cu mult posibilitățile financiare ale administrației locale. Noi funcționăm pe baza unui pug vechi din 1997, care a fost prelungit în mod repetat. Legal stă în picioare, însă el trebuie refăcut. Ca și costuri ar fi de nesuportat pt mine, ca primărie, undeva la 100.000 de euro. Fără un PUZ special care să stabilească ce se poate construi și unde, oamenii se feresc până și să  repare fațadele caselor-monument în care trăiesc de o viață, de teamă că ar putea fi amendați”, a declarat Iasmin Iovănuț, primarul comunei Bogda, de care aparține satul Charlottenburg, pentru observatornews.ro.

”Nu au aviz de la Direcția pentru Cultură și în lipsa unui plan de urbanism clar sau actual nici nu știm dacă trebuie sau nu trebuie să aibă aviz de la Direcția de Cultură. Dacă nu avem un plan de urbanism e posibil să apară și alte extensii ale satului

O soluție ar fi ca banii pentru refacerea actelor să vină de la Consiliul Județean Timiș sau de la Ministerul Culturii. 90 de suflete trăiesc în satul rotund. Pentru cei mai mulți dintre localnici, traiul într-un sat monument este un calvar pe care nu și l-au dorit”, spune Sorin Predescu – Direcția de Cultură Timiș.

În lipsa unei soluții de a ieși din cercul vicios, administrația locală se concentrează pe reabilitarea caselor tradiționale din sat. 12 imobile vor primi o altă înfățișare cu 480.000 de euro, bani din PNRR, scrie observatornews.ro.

Comentarii

comentarii