Acasă Actualitate Chiriaşi ilegali de 15 ani – Rodica Vlad nu poate intra în...

Chiriaşi ilegali de 15 ani – Rodica Vlad nu poate intra în propria clădire

DISTRIBUIȚI

România, ca ţară a Uniunii Europene, ar trebui să respecte unul dintre drepturile fundamentale ale omului, cel al proprietăţii. Din păcate, la Timişoara, oraş ce se vrea european, acest drept este încălcat cu bună ştiinţă de autorităţi. Unul dintre oamenii importanţi de afaceri, nu doar ai oraşului, ci chiar ai ţării, Rodica Vlad, se luptă de câteva luni cu autorităţile nu doar obtuze, ci chiar răuvoitoare. Rodica Vlad a achiziţionat în mod legal, printr-o agenţie imobiliară, un imobil situat în Timişoara, pe strada Republicii, nr. 11. Imobilul era de cinci ani în proprietate privată, fiind retrocedat pe baza Legii 18. Aşa cum face orice om de afaceri corect, Vlad a verificat în detaliu situaţia juridică a clădirii. Şi la Cartea Funciară, şi al primărie, imobilul figurează ca liber de sarcini. Aşa că a început demersurile pentru reabilitarea clădirii, în ideea de a o transforma în hotel. Dar a constatat cu stupoare că pe Republicii 11 încă locuiesc 17 persoane. La o nouă verificare, de data aceasta a istoricului clădirii, a constat că cele 17 persoane au avut un contract de închiriere cu fostul proprietar, firma Mobitim, dar acest contract a expirat în… 1994. De atunci, Mobitim a fost lichidată, clădirea a intrat în posesia Primăriei Timişoara şi a fost retrocedată. Nimeni nu a verificat, însă, cine şi, mai ales, pe ce bază mai stă acolo.

Ilegali de 15 ani

„Clădirea este într-o stare de degradare accentuată şi bucăţile care se desprind de pe pereţi şi din acoperiş ar putea oricând să pună în pericol viaţa trecătorilor,” spune Rodica Vlad. „Când am mers, însă, acolo cu constructorii, pentru organizarea de şantier, am fost atacaţi de cei care stăteau acolo ilegal. Ca orice cetăţean român, am solicitat sprijinul autorităţilor. Poliţiştii de la Secţia 4 au venit, dar nu au făcut nimic. În imobil se petrec lucruri grave şi ilegale. Cei 17, care am cerut să fie legitimaţi de poliţie şi pe care i-am dat în judecată, au devenit, în scurtă vreme, 63. Şi-au adus prietenii şi rudele şi spun că aceştia sunt în vizită la ei. Cu toţii au pornit să mă ameninţe şi pe mine, şi pe avocaţi, dar şi pe constructori. Ca proprietar, plătesc impozite şi răspund pentru ceea ce se întâmplă acolo. Ei nu plătesc nimic de 15 ani. Nu mai pot, însă, nici măcar să intru în clădire, iar autorităţile le ţin partea celor ce stau legal acolo. Mai mult, Enel şi Aquatim au încheiat cu ei contracte pentru furnizarea de curent şi apă, contract care au la bază o declaraţie pe proprie răspundere, cum că stau acolo. Mie, ca proprietar, îmi cer zeci de documente,” spune Vlad.

Primăria încalcă dreptul de proprietate

Rodica Vlad a cerut în instanţă evacuarea clădirii şi a obţinut o ordonanţă preşedinţială pentru a putea să se ocupe de reabilitare. Cum, însă, procesele în România durează prea mult, se află în situaţia de a sta afară şi a se uita cum alţii locuiesc pe proprietatea ei. „Cei care stau în clădire au obţinut de la primărie o hârtie în care scrie că au drept de preemţiune pentru cumpărarea apartamentelor în care stau. Este evident că dacă nu mai au nici un contract de închiriere de 15 ani şi că de atunci stau acolo ilegal nu au cum să aibă acest drept. Clădirea a fost retrocedată, iar eu am cumpărat-o de la proprietarul în drept. Cred că ceea ce face primăria este o gravă încălcare a legii şi o imixtiune în dreptul de proprietate”.
 

Comentarii

comentarii