Acasă Sănătate Chirurgie oncologică robotică și laparoscopică, la Spitalul Județean Timișoara

Chirurgie oncologică robotică și laparoscopică, la Spitalul Județean Timișoara

DISTRIBUIȚI

Spitalul Clinic Județean Timișoara demarează primul curs de pregătire din cadrul proiectului cu titlul: “Îmbunătățirea nivelului compețentelor profesioniștilor din sistemul medical în domeniul chirurgiei oncologice minim invazive abdominale” PRONCO.

In data de 8 decembrie 2017, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu”, în calitate de beneficiar, a început implementarea proiectului PRONCO, în decembrie 2017.

Acesta se face în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, reprezentat de Organismul Intermediar Regional pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Regiunea București – Ilfov.

Este bine cunoscut faptul că reducerea la minimum a impactului tratamentului oncologic nu este doar o modalitate de îmbunătățire a calității vieții pacienților canceroși, ci și de a spori gradul de respectare a tratamentului preventiv și tratamentului timpuriu și în cele din urmă șansele de vindecare.

Menținerea standardelor oncologice, îmbunătățirea rezultatelor perioperatorii și a rezultatelor funcționale și minimizarea complicațiilor sunt principiile care au inspirat abordarea minim invazivă în chirurgia oncologică.

Tehnicile minim invazive, laparoscopica și robotica au reprezentat o revoluție, în special pentru chirurgia ginecologică, precum și chirurgia abdominală și urologică.

Tratamentul chirurgical oncologic este în continuă perfecționare și adaptare. Chirurgia minim invazivă, laparoscopică și robotică, își găsește locul, atât în diagnosticul cât și în sancțiunea chirurgicală a tumorilor maligne.

Protocoalele diagnostice și terapeutice ale Societății Europene de Chirurgie Endoscopică precum și ale Societății Americane de Chirurgie Oncologica recunosc aportul abordului minim invaziv în tratamentul bolnavilor oncologici, cu impact direct asupra complicațiilor postoperatorii, a zilelor de spitalizare și asupra supraviețuirii pacientului.

Formarea personalului medical în chirurgia minim invazivă oncologica reprezintă o prioritate prin faptul că pacienții oncologici români au dreptul să beneficieze de avantajele chirurgiei minim invazive în aceeași măsură în care beneficiază și pacienții europeni sau nord-americani.

Conform statisticilor publicate de CNAS, doar 5% dintre pacienții cu boli neoplazice beneficiază de metodele moderne de chirurgie laparoscopică și robotică în tratamentul afecțiunilor.

În regiunile slab dezvoltate, din punct de vedere al specializării capitalului uman, există o penetrabilitate relativ scăzută a tehnicilor minim-invazive prin lipsa obținerii competențelor în chirurgia laparoscopică și prin absența centrelor de training în chirurgia avansată minim-invazivă.

Mai mult, deși în regiunea dezvoltată București-Ilfov, majoritatea chirurgilor și a asistenților medicali au cunoștințe de chirurgie minim invazivă, de baza, pe care le aplică în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor benigne, există o reticență în abordarea minim-invazivă a patologiei maligne.

Activitățile și obiectivele proiectului contribuie la soluționarea necesităților specifice ale grupului țintă specificate.

Rezultate:

Îmbunătățirea abilităților a 1.000 de persoane din sectorul medical în chirurgia minim –invazivă oncologica abdominală prin furnizarea de programe de formare profesională – vor fi prezentate atât tehnici de baza cât și tehnici avansate pentru efectuarea de intervenții chirurgicale de o mare complexitate – sub formă de cursuri teoretice și lucrări practice.

Îmbunătățirea cunoștințelor a 1.000 de persoane din sectorul medical prin participarea la cursuri teoretice privitoare la prevenția și depistarea precoce prin screening a cancerului abdominal.

Utilizarea rațională a resurselor prin tehnici minim-invazive la pacientul oncologic atât în vederea oferirii unui diagnostic cât și în scop terapeutic.

Crearea unei infrastructuri de personal mediu de îngrijire care să fie instruit în manevrarea și întreținerea aparaturii necesare chirurgiei laparoscopice și robotice.

Comentarii

comentarii