Acasă Sănătate Chirurgul Octavian Creţu, prorectorul UMF Timişoara: „Au fost înfiinţate listele de aşteptare...

Chirurgul Octavian Creţu, prorectorul UMF Timişoara: „Au fost înfiinţate listele de aşteptare în spitale”

DISTRIBUIȚI

prof dr octavian cretuLovitură grea pentru pacienţi. De acum încolo, timişorenii vor trebui să îşi programeze data când să se îmbolnăvească, în funcţie de resursele financiare şi sanitare ale spitalelor.

Chirurgul Octavian Creţu, prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Timişoara, atrage atenţia că, deja, în spitale, au fost înfiinţate listele de aşteptare, pentru ca pacientul să fie internat pentru unele tratamente şi intervenţii chirurgicale. Totul în limita resurselor financiare şi materiale sanitare. Prin urmare, suferinzii vor trebui să “trateze” cu boala pentru ca aceasta să fie înţelegătoare şi să nu se agraveze şi să aştepte până ce îi va veni rândul la cuţit.

“Pentru ca să nu mai fie pus bolnavul să plătească, spitalele vor trata în limita posibilităţilor financiare, a medicamentelor şi dispozitivelor sanitare. Astfel, pacienţii vor fi trecuţi pe listele de aşteptare. Această regulă este deja în vigoare. Dacă nu vrei să stai pe lista de aşteptare, îţi plăteşti singur dispozitivele şi operaţia. Va fi considerată o intervenţie chirurgicală la cerere”, a declarat dr. Creţu.

Pentru a nu se ajunge în situaţii disperate, noul pachet de bază, privind serviciile medicale pune accent pe prevenţie şi pe medicii de familie. “Punem un accent important, în premieră, pe prevenţie. Introducem pentru pacienţii asimptomatici până la 39 de ani o vizită obligatorie la medicul de familie, cel puţin o dată la trei ani, iar pentru cei după 40 de ani – prezenţa anuală la medicul de familie”, arată noile norme.

Pentru asigurarea sustenabilităţii implementării pachetelor de servicii medicale, a crescut finanţarea pentru segmentul de asistenţă medicală primară şi ambulatoriul de specialitate pentru specialităţile clinice şi paraclinice, astfel încât acestea să furnizeze servicii medicale în regim ambulatoriu, la costuri reduse faţă de cele acordate în regim de spitalizare, concomitent cu degrevarea spitalelor prin reducerea internărilor.

Comentarii

comentarii