Acasă Actualitate Chris Torch, fostul director artistic al TM2021, despre președintele asociației, Horațiu Rada:...

Chris Torch, fostul director artistic al TM2021, despre președintele asociației, Horațiu Rada: „Acest om nu înțelege, pur și simplu, scopul unei Capitale Europene a Culturii”

DISTRIBUIȚI

Chris Torch, fostul director artistic al Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021, a făcut publică o nouă declarație privind starea în care se află proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021 și felul în care președintele asociației, Horațiu Rada, gestionează situația.

Horațiu Rada, actualul președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara 2021 a prezentat, recent, la Pressalert Live, cele mai mari trei urgențe ale proiectului: „Definitivarea echipei în vederea implementării proiectului, partea de comunicare și de informare a cetățeanului referitor la ce înseamnă Capitală Culturală Europeană și a treia urgență este să definitivăm programul artistic pentru începerea părții de producție care trebuie să fie finalizată până la sfârșitul lunii august”.

În replică, Chris Torch, fostul director artistic al proiectului, spune: „Vorbim despre cel care a decimat echipa, a făcut să plece oameni calificați și a recrutat – total netransparent – manageri cu pregătire și experiență internațională foarte slabe sau chiar inexistente. Oameni angajați recent și niciodată anunțați public au fost concediați sau au plecat de bună voie în câteva săptămâni. Între timp, domnul Rada acționează și ca director executiv, și ca director artistic”.

Printre altele, Torch îl mai acuză pe Rada de nereușite privind să atragerea sponsorilor cu greutate, de ignorarea independenței culturale a Unității Artistice, intervenind în proiect, fără să aibă defel cunoștințe culturale, de lipsa de finanțări și lipsa de strategie.

„Acest om nu înțelege, pur și simplu, scopul unei Capitale Europene a Culturii. El ignoră voit standardele europene și este complet neinteresat de conceptul original al TM2021, cel care, de altfel, a și câștigat titlul. Acum vrea să «comunice» cu locuitorii Timișoarei, cu agențiile de turism din Europa și, în ultimele zile, cu Japonia. În ce limbă? TM2021 nu are site nici în limba engleză și în nicio altă limbă străină.

Domnule Rada – există deja un program cultural, pregătit timp de doi ani și jumătate, în așa fel încât să se încadreze în bugetul promis de Comitetul Director din care faceți parte. A lucrat la el o echipă de profesioniști, cei mai mulți dintre ei din Timișoara. Există deja parteneri locali și internaționali care lucrează împreună de trei ani, de multe ori în condiții dificile, păstrându-și mereu demnitatea, în ciuda greutăților de natură economică și administrativă”, mai spune Chris Torch.

Programul cultural de care vorbește acesta este cel realizat în 29 august 2019, pe când Torch încă era director artistic. În acesta, erau conturate proiecte pentru 2019, 2020 și 2021. De exemplu, în cadrul acțiunii „LUMINA”, piețele centrale ale Timișoarei, Libertății, Unirii și Victoriei, urmau să fie în centrul atenției, câte una în fiecare an.

„Sunteți foarte aproape de o catastrofă, domnule Rada”, atenționează Chris Torch. Motivele invocate de acesta sunt încercarea transformării proiectului întru-un „simplu exercițiu de branding personal,(…) totul, într-un an electoral”.

Totuși, fostul director încă mai are speranțe că proiectul se va definitiva cu bine: „Actorii culturali ai orașului sunt foarte implicați și creează constant proiecte inovative.(…) Sunt în derulare proiecte cu parteneri europeni. Există diverse colaborări internaționale, în multe cazuri finanțate cu bani de la UE.(…) În acest moment critic pentru o Capitală Culturală Europeană care nu se mai regăsește, cetățenii și actorii culturali trebuie să preia controlul și să facă lucrurile să meargă. Există capacitatea de a face asta. Banii nu există și nici nu vor exista”.

Pe această cale, asigurând totuși că Timișoara nu va pierde titlul, Torch spune că nu mai există speranță în asociație, „atât timp cât domnul Rada continuă să acționeze în modul în care o face”, dar are încredere în comunitatea artistică: „E tot mai clar: numai o reacție puternică a creatorilor de cultură din Timișoara poate recâștiga titlul de Capitală Europeană a Culturii. Nici asociația, nici banii, nici Consiliul Director nu pot face asta. Dar mândria civică poate fi recâștigată”.

Acesta mai crede că cei care coordonează proiectul așteaptă să câștige premiul Melina Mercouri, de 1,5 milioane de euro, acordat „acelor proiecte care, de-a lungul timpul, au respectat spiritul dosarului de candidatură”. În opinia sa, premiul ar trebui să le revină cetățenilor, și nu asociației: „Există un mesaj pozitiv foarte puternic pe care îl putem transmite către UE și către noi înșine. Da – cetățenii Timișoarei merită premiul Melina Mercouri. Nu – el nu poate fi folosit pentru a justifica o iluzie de branding”.

Horațiu Rada, de la Tokio, contactat telefonic, ne-a spus că nu vrea să comenteze direct declarațiile lui Torch. Actualul director mai spune că apreciază munca depusă de acuzatorul său în cadrul proiectului, dar că, în acest moment, nu poate considera acuzele altceva decât nemulțumirile proprii ale lui Chris Torch.

„A arătat cât a putut și vrut să facă, și a făcut, cât timp a fost în echipă. Apreciez munca depusă de el, dar momentan acesta nu mai face parte din aceasta (n.r. echipa de conducere)”, a spus acesta.

În ceea ce privește planurile de viitor ale proiectului, Horațiu Rada a reiterat ideile transmise anterior: că se lucrează la definitivarea echipei și a programului artistic și că se încearcă atragerea a cât mai multor fonduri.

Comentarii

comentarii