Acasă Actualitate Cicloane au fost blocate deasupra României de un anticiclon din Rusia. Apele...

Cicloane au fost blocate deasupra României de un anticiclon din Rusia. Apele au năvălit în zeci de case din vestul țării

2846
DISTRIBUIȚI

Luna iunie a acestui an ar putea intra în istorie ca ”Luna potopului”. Ploi în doar 48 de ore cât pentru un anotimp, viituri care mătură totul în cale, zeci de gospodării distruse zilnic de torenţi şi drumuri rupte de apele care năvălesc de pe versanţi. Fenomenele meteo extreme sunt o urmare a celei mai calde luni mai înregistrate vreodată în lume. În Siberia, de exemplu, au fost şi 30 de grade Celsius, în timp ce temperaturile normale acestei perioade ar fi trebuit să fie negative.

Viiturile au afectat zeci de gospodării din oraşul Călan din Hunedoara şi din localităţile învecinate. Oamenii şi-au legat maşinile de garduri pentru ca apa să nu le ducă la vale. În câteva ore, sute de apeluri au fost înregistrate la 112.

Şi-n Timiş, Arad şi Bihor, apele au năvălind în zeci de case.

Fenomenele meteo extreme au o explicaţie: încălzirea fără precedent în emisfera nordică înregistrată luna trecută. Luna trecută a fost declarată cea mai caldă lună mai din ultimii 141 de ani.

Efectele sunt vijeliile şi ploile torenţiale din ultimele două săptămâni, provocate de cicloanele blocate deasupra României de un anticiclon din Rusia. Curenţii puternici vor face ravagii până la mijlocul săptămânii viitoare.

Comentarii

comentarii