Acasă Administraţie Cine l-a făcut pe Nicolae Robu să lăcrimeze?

Cine l-a făcut pe Nicolae Robu să lăcrimeze?

DISTRIBUIȚI

Nicolae-Robu-primar-1Nicolae Robu a lăcrimat şi nu mai vrea industrii poluante în Timişoara. Lacrimile i-au justificat decizia pe care o luase cu câtva timp mai devreme privind investiţiile care produc poluare în oraş.
Edilul a generat o Notă internă adresată Direcţiilor de Urbanism şi Mediu ale Municipalităţii să pregătească un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care să se statueze că în Timişoara nu se aprobă investiţii poluante. „Să fie foarte limpede lucrul acesta, pentru că unii îşi fac planul de afaceri în ideea că vor reuşi să rezolve cu aprobările. Sunt foarte nemulţumit de ceea ce se întâmplă, din nou, cu poluarea în oraş”, spune Robu.
El a solicitat, de asemenea, ca în Hotărârea de Consiliu Local să se ceară un termen ultimativ pentru obiectivele industriale existente şi care poluează, de 6 luni, în care să-şi reducă poluarea la cel mult jumătate din maximul admis de normele în vigoare. Pe listă sunt vizate, printre altele, Continental cauciucuri şi Azur.
„Normele în vigoare în România şi în UE permit un anumit grad de poluare; eu am cerut să se dea sarcină tuturor firmelor care produc poluare în Timişoara să ia măsuri pentru a reduce la jumătate din cât e permis. Am avut în vedere nu doar poluarea cu noxe, cu mirosuri, ci şi poluarea cu zgomote. Altminteri, trebuie proceduri de relocare a lor. Eu m-am săturat şi de Continental cauciucuri. şi de Azur şi de altele neidentificate încă, de promisiuni şi angajamente. Eu le-am spus să-mi prezinte proiectele de reducere a poluării, le-am spus că pe mine nu mă interesează cât investesc, ci rezultatele favorabile. Dar până la ora actuală, nicio promisiune nu s-a îndeplinit”, a explicat primarul.
Iar poluarea care l-a făcut să lăcrimeze i-a certificat faptul că a luat decizia cea mai bună, când a solicitat reglementările amintite.
„Joi seara, pe la 23.00, pur şi simplu, aşa poluare a fost pe o zonă întinsă, de pe la Spitalul Judeţean, încât am început să lăcrimez din cauza agenţilor care erau în aer. Eu eram în maşină, deci lucrurile sunt f grave şi trebuie luate măsuri radicale. Ne lipsim de acele firme, de locurile de muncă şi de contribuţiile lor la bugetul local şi la cele centralizate. Preferă, să respirăm un aer curat.
Nu e simplu. Din păcate, s-a greşit când s-au dat aprobările pentru investiţie, dar nu ne putem complace într-un statut de colonie, de ţară de lumea a treia în care oricine poate face ce vrea”, a detaliat Robu.
El a menţionat faptul că nu există cadru legal care să permită relocarea agenţilor poluatori, dar administraţia locală le cere să se reloce, în speranţa că vom ajunge să avem o legislaţie în favoarea intereselor poporului român, în majoritatea lui, a celui care suportă ponoase şi nu are foloase din ceea ce se întâmplă. „Cred că se plăteşte un preţ prea mare pentru un job într-un mediu poluant, prefer dezvoltarea unor industrii nepoluante în Timişoara şi avem această posibilitate, iar astfel de industrii poluante, care sunt necesare, trebuie locate acolo unde nu deranjează oameni, departe de populaţie”, a explicat edilul-şef.

Comentarii

comentarii