Acasă Actualitate Cine a restaurat poarta ucigașă de la Timișoara. Starleto SRL abonată ca...

Cine a restaurat poarta ucigașă de la Timișoara. Starleto SRL abonată ca contractele cu Primăria Timișoara, COLTERM SA, Universitatea Politehnică din Timișoara și Poliția Locală

DISTRIBUIȚI

În urma furtunii devastatoare de duminică, opt oameni și-au pierdut viața în vestul țării. Între aceștia și un tânăr de 24 de ani, student la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină “Victor Babeș”. Spre deosebire de celelalte victime, Vlad Baici  a murit la volan după ce poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, s-a prăbușit din cauza vântului. Construcția fusese restaurată în 2015. Firma care a restaurat poarta din Timișoara a finalizat lucrările de pe Calea Lugojului în 2015. Vechea poartă a primit și un slogan: „Timisoara, orașul declanșării revoluției române din Decembrie 1989”. Lucrările de reabilitare ar fi costat 50.000 de euro iar contractul nu a fost încredințat de municipalitate în urma unei licitații publice, ci prin încredințare directă.

Firmă abonată la contractele Primăriei Timișoara

S.C. STARETO S.R.L. este o societatea comercială înființată în 1999, controlată în prezent de Liubomir Ostoin în vârstă de 51 de ani, cetățean român de origine sârbă. Numele său apărut de-a lungul timpul și în acționariatul societăților S.C. Olisnera 2000 S.R.L. și S.C. Novi Plast S.R.L. Toate cele trei companii au câștigat de-a lungul timpul contracte cu statul, fie că e vorba de Primăria Timișoara, de Compania locală de termoficare COLTERM SA, de Universitatea Politehnică din Timișoara, Poliția Locală sau de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș.

Pe piața construcțiilor S.C. STARETO S.R.L. intră abia în 2009, la începutul crizei economice și la 10 ani de la înființare, când își modifică obiectul principal de activitate în lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. Potrivit Ministerului de Finanțe în 2011, societatea declară o cifră de afaceri de 3.312.472 lei, un profit de 407.328 lei și 25 de angajați. Cinci ani mai târziu profitul și cifra de afaceri cresc. În 2016, firma a declarat la Ministerul de Finanțe o cifră de afaceri de 4.737.861 lei, un profit de 890.714 și 43 de angajați.

Potrivit portalului de achiziții publice, tot în 2016, S.C. STARETO S.R.L. primește și cele mai multe contracte prin încredințare directă. Așa ajunge să monteze uși și geamuri din termopan la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș. Prețul contractului – 11.000 lei.  În 2012, firma a mai câștigat un contract cu I.S.U. Timiș. 945.000 de lei, bani publici, au ajuns în conturile firmei pentru “Consolidare Pavilion Principal și Extindere Spații la Sediul Stației de Pompieri Deta”.

În aprilie 2017,  firma care a restaurat poarta din Timișoara se ocupă, prin încredințare directă, și de renovarea sediului Direcției de Poliție Locală Timișoara. Prețul plătit de municipalitate pentru “lucrări de reparații tencuieli și zugrăveli interioare și construcție perete gips-carton” a fost de 85.400 lei.

Greșeli fatale

Arhitectul timișorean Andrei Condoroș este de părere că proiectanții și firma care a reabilitat poarta de intrare în Timișoara au făcut greșeli fatale:

”Fosta poartă de intrare/ieșire în/din oraș (Timișoara – Lugoj), ridicată în perioada comunistă, cu siguranță a beneficiat de câteva calcule în plus (rezistența materialelor, încărcările la vânt ș.a.), până să fie amplasată și mai apoi inaugurată, ca o mare realizare a vremurilor în care trăim.

Se pot observa diferențe semnificative între cele două soluții, tehnice. Poarta inițială avea pe grinda cu zăbrele orizontală literele dispuse în casete, cu un spațiu considerabil între ele, fapt ce permitea trecerea curenților de aer, și astfel, în situația unui vânt puternic (ca cel de ieri) grinda orizontală nu era împinsă (cu aceeași forță).

La reabilitarea din 2015 (în plină epocă a dezvoltării în forță), toată grinda a fost îmbrăcată uniform (pe principiul gardului vopsit), fapt ce a condus la creșterea suprafeței expuse la vânt. La o astfel de intervenție, când se modifică elementele structurale ale porții, se încep expertizările la nivelul fundațiilor și a elementelor verticale și orizontale, determinându-se astfel modul de comportare la vânt (în cazul nostru) [via Cosmin V] și doar după, finisajul elegant (discutabil și el). Aici nici nu s-a pus problema în acești termeni. Ce a făcut primăria? A făcut ‘frumos’. Frumos, elegant și ilegal. Dar a tăiat panglica. A bifat încă o realizare măreață. A omorât un tânăr, din culpă. Din goana nebună după bani. Și nu este un caz singular… orașul e plin de astfel de exemple.

Sunt curios cine va plăti cu funcția și cu libertatea în cazul acestui accident.

Condoleanțe familiilor celor uciși, în furtuna incompetenței și corupției la toate nivelurile”.

Comentarii

comentarii