Acasă Actualitate Cine sunt preoții numiți în fruntea protopopiatele din Lugoj și Făget?

Cine sunt preoții numiți în fruntea protopopiatele din Lugoj și Făget?

DISTRIBUIȚI

La data de 1 martie 2021, în funcția de conducător al oficiilor protopopești Lugoj și Făget au fost numiți preoții Ionuț Viorel Furdean și Dorin Ioan Covaci.

Numirea celor doi protopopi s-a făcut în conformitate cu Statutul de Organizare și Funcționare al Bisericii Ortodoxe Române, ținându-se seamă de cerințele misionar-pastorale locale, de media generală de licență în Teologie, de activitatea deosebită liturgică, administrativ-pastorală, misionară, culturală și socială, precum și de faptul că ambii protopopi se bucură de aprecierea preoților și a credincioșilor.

Redăm mai jos câteva aspecte din viața și din activitatea acestor slujitori ai altarelor bănățene care, prin binecuvântarea lui Dumnezeu, au fost aleși și numiți să coordoneze bunul mers al vieții bisericești în protopopiatele Lugoj și Făget, pentru un mandat de 4 ani.

Preotul Dorin Ioan Covaci

Preotul Dorin Ioan Covaci s-a născut la 19 iunie 1977 în localitatea Temerești, din părinții Dorel și Talida Covaci și încă de la vârsta de 10 ani a cântat la strana bisericii din parohia natală. Între anii 1991-1995 a urmat cursurile Liceului Teoretic „Traian Vuia” Făget, fiind absolvent al secției Matematică-Fizică.

După promovarea examenului de bacalaureat s-a înscirs la Facultatea de Litere, Filosofie și Istorie, Secția Teologie Pastorală, pe care a absolvit-o în anul 1999, cu media generală la Licență 9,50.

Pregătirea sa teologică a continuat cu studiile de masterat, între anii 2000-2002, la Albert-Ludwigs-Universität Freiburg im Breisgau, disciplina Caritaswissenschaft und Gesellschäftslehre.

Pürintele Dorin Ioan Covaci a continuat studiile post universitare de master în Drept Comunitar și Integrare Europeană la Universitatea Tibiscus Timișoara pe care le-a absolvit în anul 2007.

În perioada 2017-2019 a studiat la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, unde a absolvit studiile de master în specializarea Religie, Cultură, Societate.

Hirotonia sa întru diacon (2 septembrie 2001) și întru preot (8 decembrie 2002), pe seama bisericii iar la 8 decembrie 2002 a fost hirotonit preot pe seama parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Temerești, a fost săvârșită de către Preasfințitul Lucian Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Părintele Dorin Ioan Covaci a susținut și examenele pentru obținerea gradelor profesionale în preoție: definitivat (2004), gradul II (2008) și gradul I (2013).

Pe parcursul misiunii preoțești, părintele Covaci a urmat și alte cursuri de specializare, de management de proiect, de lucrător de tineret, organizate prin sectorul social al Arhiepiscopiei Timișoarei. De asemenea, a susținut diferite referate în cadrul conferințelor de la protopopiatul Făget și la întâlnirile pe grupe de preoți organizate a diferite parohii.

Căsătorit cu prof. dr. Alina Lioara Barboni, de la Liceul „Traian Vuia”, din Făget, au împreună o fetiță, Teodora Maria, elevă în clasa a XI-a la același liceu.

În anii de slujire la Parohia Temerești, părintele protopop a fost preocupat de îmbunătățirea vieții spirituale și culturale a credincioșilor, precum și de ajutorarea persoanelor cu probleme materiale.

Preacucernicia Sa a trimis mai mulți tineri din parohie să studieze la Școala de de cântăreți bisericești, așa încât la ora actuală acolo există una dintre cele mai bune strane din protopopiat, alți tineri fiind îndrumați să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Timișoara.

Din rândul realizărilor sale fac parte renovarea bisericii parohiale, înzestrarea ei cu instalație de sonorizare, încălzire centrală, mobilier și obiecte bisericești; renovarea casei parohiale  și recuperarea proprietăților parohiale naționalizate de statul comunist.

Pe lângă acestea, a organizat tabere pentru copii și tineri, pelerinaje cu credincioșii parohiei, a revitalizat corul parohial, pentru toate ostenelile fiind răsplătit cu distincția de Iconom.

Preotul Ionuț Furdean

S-a născut la data de 14 octombrie 1984 în orașul Lugoj din părinții  Maria și Viorel Furdean. După absolvirea școlii primare și gimnaziale la Criciova și Lugoj, a urmat cursurile Seminarului Teologic liceal „Ioan Popasu” din Caransebeș, pe care l-a absolvit în anul 2004, cu media generală de 9.33.

Între anii 2004-2008 a studiat în cadrul Facultății de Litere, Teologie, Istorie, secția Teologie Pastorală din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe care a absolvit-o cu media generală de Licență 9.50.

Înzestrat cu alese calități muzicale, a fost încadrat cântăreț bisericesc la parohia Criciova, Protopopiatul Lugoj din data de 1 iunie 2008 până la 1 iunie 2009.

La 21 iunie 2009 a fost hirotonit întru diacon la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, iar la 28 iunie 2009 a fost hirotonit preot la Parohia Timișoara-Dacia, pe seama Parohiei Jdioara, Protopopiatul Lugoj, ambele hirotonii fiind săvârșite de către Preasfințitul Părinte Episcop – vicar Paisie Lugojanul.

În vremea păstoririi la parohia Jdioara a ostenit la intensificarea vieții bisericești a credincioșilor și la îmbogățirea activităților liturgice, social-filantropice și administrativ-bisericești.

Părintele Furdean s-a remarcat în mod deosebit datorită proiectelor catehetice destinat copiilor și tinerilor, pe care i-a implicat în viața parohiei și i-a format din punct de vedere muzical-artistic.

Cu copiii și tinerii din parohie a derulat o multitudine de activități pastorale și culturale, în urma cărora prezența lor la biserică a crescut în mod considerabil.

În vederea pregătirii sale teologice, preotul Ionuț Viorel Furdean a urmat cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție și a obținut definitivatul și gradul II.

Aceste realizări l-au recomandat pentru înscrierea la examenul de selecție în vederea ocupării postului vacant de preot la Parohia „Învierea Domnului” din Lugoj, unde a fost încadrat la 1 iunie 2016.

Odată cu instalarea la Lugoj, a primit ascultare din partea Părintelui Mitropolit Ioan de a coordona activitățile tinerilor din Liga Tinerilor Creștini Ortodocși (LTCOR) și de a se ocupa de organizarea conferințelor și a întâlnirilor catehetice cu aceștia, derulate în sala de  ședințe a protopopiatului.

Tot cu tinerii a organizat numeroase pelerinaje la mănăstiri, biserici, obiective culturale, învățându-i să prețuiască frumusețea Ortodoxiei și a spiritualității creștin-ortodoxe.

În perioada studiilor seminariale a arătat o înclinație deosebită spre poezia religioasă și literatura clasică, concretizată prin publicarea de poezii și articole în reviste de specialitate și broșuri. Totodată, este autor al volumului de versuri religioase „Ectenia lacrimilor”, publicat în anul 2003, la Editura Marineasa din Timișoara.

În prezent este masterand în anul II la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara, Specializarea Religie, Cultura și Societate.

 

Comentarii

comentarii