Acasă Actualitate Cinele Culinaria Banatica –  penultima întâlnire din 2023

Cinele Culinaria Banatica –  penultima întâlnire din 2023

DISTRIBUIȚI

Marți, 31 octombrie, începând cu ora 19:00, va avea loc cea de-a treia ediție a manifestării gastronomice Cinele Culinaria Banatica, la restaurantul Nora, ultima din 2023.

Evenimentul propune o incursiune în istoria gustului la unul dintre locurile celebre din Timișoara, în cadrul căreia se vor explora povestea și secretele care au transformat restaurantul Nora într-un loc iubit de timișoreni

De asemenea, duminică,  de la ora 10:00, la restaurantul Nora, Culinaria Banatica i-a invitat pe timișoreni să ia micul dejun împreună și să asculte povești interesante despre diminețile de toamnă din pusta bănățeană și să deguste celebrele mezeluri din Banat produse de specialiștii de la Nora, alături de ouăle gătite proaspăt într-o varietate de feluri.

Caius Merșa, coordonatorul Culinaria Banatica, a explicat că se cunoaște foarte bine că micul dejun al bănățeanului este foarte bogat. Întotdeauna masa lui este plină cu multe produsele naturale delicioase, exact ca în această situație de obicei obținute în propria gospodărie.

Camelia Burghele, etnolog – antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională, a explicat că e un lucru minunat că vorbim de patrimoniul cultural, iar ceea ce organizează Culinaria Banatica este cu adevărat novator.

“Ceea ce facem noi aici nu e numai că luăm micul dejun împreună, ci mult mai mult. Faptul că suntem împreună la micul dejun este deja o componentă culturală.

Nu e numai atât. Suntem aici alături de Cauius, Corina și cu întreaga echipă de la Culinaria Banatica.

În spatele acestor produse delicioase servite la micul dejun de către bănățean, a acestor culori de toamnă, sunt povești gastronomice fabuloase care le dau farmec și gust unic.

Avem povești despre mesele tradiționale cu ingrediente ale satului tradițional care în mare măsură era și vegan, fiindcă produsele de baza erau obținute în propria grădină de zarzavaturi.

Există studii care se aliniază ideologiei și antropologiei culturale europeane care vorbesc despre țăranul din satul tradițional inclusiv din Banat care întotdeauna a fost și este un ecologist, adică știa sa trăiască în armonie cu natura, folosind ingredientele naturale (legumele și fructe etc.) care i le dăruia natura grădină sa, tot ceea ce el producea”.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora și a savura gastronomia autentică a regiunii Banatului.

Proiectul cultural Culinaria Banatica se adresează unui public divers cu o pasiune comună pentru preparatele culinare, cu un interes deosebit pentru cultură locală și istoria gastronomică și o sete de cunoaștere care cuprinde domenii culturale și istorice mai largi. Inițiativa este destinată atât locuitorilor din întreagă regiune a Banatului și din zonele învecinate, precum și persoane cu interese culturale și gastronomice din întreagă țară și din întreagă lume.

Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Centrul De Proiecte prin programul GROW, cu fonduri de la Ministerul Culturii.

 

 

Comentarii

comentarii